стрічка

Луцькі депутати просять Зеленського ветувати закон, який забороняє контролювати підприємницьку діяльність

25 Березня 2021, 08:22
Фото ілюстративне 382
Фото ілюстративне

Під час 9 сесії Луцької міської ради депутати звернулись до Президента України Володимира Зеленського щодо відновлення контролю органами місцевого самоврядування за додержанням законодавства про працю.

Про це йдеться на сайті Луцької міської ради.

Директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль наголосив, що цей закон фактично позбавляє орган місцевого самоврядування, який найбільше зацікавлений в тому, щоб були легалізовані заробітні плати і велась легальна підприємницька діяльність, права вести за цим контроль, який наразі здійснює управління з питань праці міської ради. Терміни ще дозволяють Главі держави ветувати цей Закон.

«Його скасування дозволить нам контролювати легальність економічного руху підприємств та підприємців на території нашої громади», – сказав Борис Смаль.

Своєю чергою, Луцький міський голова Ігор Поліщук зазначив, що управління з питань праці міської ради впродовж серпня-жовтня 2019 року разом із групою з детінізації заробітної плати провели ґрунтовну роботу.

«Пізніше ми зробили запит в податкову та дізнались, що за цей період додатково зареєструвалося близько п’яти тисяч фізичних осіб-підприємців. Ми неодноразово писали про результати діяльності цих перевірок і на Старому ринку, і в інших суб’єктах господарювання. Лише в одному із торгових центрів на той час було непрацевлаштовано близько 120 працівників. А це – соціальні гарантії для них: виплата лікарняних, відпускних та інших питань соціального забезпечення, ну й безумовно – надходження до нашого бюджету. П’ять тисяч працівників – це десятки мільйонів гривень додаткових надходжень до бюджету», – резюмував міський голова.

Звернення, яке опублікували на сайті, ми подаємо без змін.

ЗВЕРНЕННЯ

щодо відновлення контролю органами місцевого самоврядування за додержанням законодавства про працю

Ефективне проведення реформ в Україні, зокрема реформи децентралізації на місцях, потребує ефективного виконання повноважень органами місцевого самоврядування та наявності необхідного фінансового ресурсу. Боротьба з тіньовою зайнятістю працівників, яку здійснюють виконавчі органи рад з 2018 року, є одним із ключових повноважень громад, завдяки якому вони можуть впливати на ситуацію з ринком праці та надходженнями коштів від сплати податків, як в державний, так і в місцеві бюджети.

На сьогодні контроль за додержання законодавства про працю є єдиним механізмом боротьби з тіньовою зайнятістю та впливу на ринок праці для органів місцевого самоврядування.

Однак, 4 березня Парламент прийняв Закон України № 0958 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення», який позбавляє органи місцевого самоврядування права здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю.

Реалізація цього Закону призведе до:

  • тінізації зайнятості, оскільки від контролю усуваються органи місцевого самоврядування, які найбільше зацікавлені у «білій» зайнятості для збільшення надходжень в місцевий бюджет;
  • зменшення надходжень до місцевих та державного бюджетів, Фонду соціального страхування України, у зв’язку з тінізацією зайнятості;
  • порушення трудових прав працівників через ресурсну неспроможність Держпраці та її територіальних органів оперативно реагувати на такі порушення;
  • порушення соціальних гарантій працівників у зв'язку зі зменшенням кількості профілактичних, роз’яснювальних та контролюючих заходів з питань праці в громадах.

Враховуючи наведене, зважаючи на актуальність проблеми та нагальність її вирішення, ми, депутати Луцької міської ради, просимо накласти вето на Закон України № 0958 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб'єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення» як такий, що призведе до тінізації зайнятості та суперечить децентралізаційній реформі.

З повагою, депутати Луцької міської ради VIII скликання.

Читайте такожЛуцьке підприємство з виробництва білизни хоче розширятися

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024