стрічка

Змінила Піднебесну на Рівне: історія китаянки, яка навчає дітей мови

21 Березня 2021, 09:45
Чжоу Хоу 878
Чжоу Хоу

Чжоу Хоу народилася і вчителювала в Китаї. Українську мову вона почала вчити ще під час проживання в Пекіні. А нині в Рівному жінка навчає українців різного віку китайській мові.

Українську взялася вивчати самотужки, коли вийшла заміж за рівнянина. Особливо важко давалися звуки, яких немає в китайській мові. Попри це, вона таки їх опанувала, тому що говорити мовою країни, в якій живе, для неї – принципово. Суспільному вона розповіла свою історію.

«Не тільки з Рівного діти. Мені цікавіше учити українських дітей. Тому що це інший метод вчителювання, аніж в Китаї. Бо мова вчиться з нульового рівня. Діти дуже розумні», – розповідає Чжоу Хоу.


 

Їй 31 рік, вона уродженка міста Чанша, що на півдні Китаю. В Пекіні працювала вчителькою китайської мови. І саме там почала вивчати українську мову, бо познайомилася з рівнянином і вийшла за нього заміж.

«Він дуже добрий хлопець і мені було дуже цікаво, я хотіла знати мову, якою він говорить. Я думала: яка гарна мова, і я хотіла учити цю мову. Перше слово, яке я вивчила у Китаї – слово Україна. Але сама, без вчителя, і думала, що це дуже важко», – каже Чжоу Хоу.

Їй складно давалися звуки, яких немає в китайській.

«Для китайців звук «р» – це дуже важко. Практикувала один місяць, і не могла зрозуміти, як цей язик рухати, як цей звук робили. І вже думала, що без нього обійдуся, а потім зрозуміла, що з цим звуком є багато слів і без нього неможливо почати говорити.

Українська знадобилася жінці, коли два роки тому вона з чоловіком переїхала з Пекіну в Київ, а потім – у Рівне.

«Українською мовою я говорю, тому що тут живу і це дуже важливо. Рівне – це місто мені дуже цікаве, тому що маленьке місто, але все є: зоопарк, парк, театр. Не у всіх маленьких містах таке є», – каже Чжоу Хоу.

А ще вона опанувала українську кухню. Одна із найсмачніших страв для неї – млинці з сиром, бо сиру у себе на батьківщині не зустрічала. А коли їздить до рідних – бере консервовані огірки, там від них у захваті.

Читайте також: У Рівному розшукують «соцпрацівників», які обікрали пенсіонерів

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024