стрічка

Президент Литви згадав князя Острозького та Острог у Верхорній Раді

19 Березня 2021, 18:50
Ґітанаса Науседа 623
Ґітанаса Науседа

Президент Литви Ґітанаса Науседи виступив у Верховній Раді України. 

У вступі він нагадав про те, наскільки історично пов'язані Литва та Україна: 

«Я прибув до вашої країни зі звісткою дружби та співпраці. Звертаюся до вас давньою і достойною мовою (українською. – ред.), яку було довго переслідувано і знищувано, однак, не знищено. Сподіваюся, що слова, які я сьогодні скажу, допоможуть нам прокласти шлях до спільного майбутнього. Ми завжди можемо опиратися на наше спільне минуле. 30 років тому, коли Литва боронила свою свободу, під час кривавих січневих подій, українські добровольці поспішали на допомогу пліч-о-пліч із героями нашої свободи. Ми, литовці, кожного разу були поруч, коли народ України ставав на захист своєї гідності.

Багато століть до того, ми були поруч один до одного і навіть мали спільну державу. Ми торгували, вели культурний обмін, чинили опір спільному ворогу. Наші народи разом захищали дорогі для європейської цивілізації цінності: пошану до верховенства права, свободу людини і демократії. Литовсько-українську спільність проявлено в спільних героях. Не випадково тут, у Києві, спочив переможець битви під Оршею Костянтин Острозький, а в Острозі – герой Ян Ходкевич».

У промові йшлося про співпрацю Литви й України, про підтримку України у досягненні Євроінтеграції. 

Ґітанаса Науседа закликав Україну не купувати атомну енергетику у сусідньої Білорусі, а також боротися з пандемією коронавірусу шляхом вакцинації. 

Крім цього, президент Литви засудив невиконання Росією Мінських угод та наголосив, що Крим – це Україна. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024