стрічка

У Ковелі без масок і соціальної дистанції проводжали зиму

17 Березня 2021, 08:03
Свято Колодія у центрі Ковеля 655
Свято Колодія у центрі Ковеля

Із танцями, пригощаннями, розвагами та без масок і дотримання дистанції у Ковелі відзначили свято Колодія.

У парку культури і відпочинку імені Лесі Українки 14 березня відзначили свято проводів зими «Колодія величаємо — весну зустрічаємо». «Масниця», «Масляна» або «Колодій» – є одним з найдавніших народних свят, яке присвячене проводам зими. Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

Начальник управління культури, спорту та молоді Андрій Мигуля, який ініціював дане дійство у місті, висловив сподівання, що воно стане традиційним, адже народні звичаї заслуговують, аби їх берегли, шанували і передавали із покоління в покоління.

«Колодія» – це суто українське свято. Колодій — сонячний Бог, що воскресає навесні, ще він Бог шлюбу, примирення, взаєморозуміння. Це не просто проводи зими, а ще й свято родини», – наголосила ведуча заходу Наталія Гончар.

Як варіант, назву «Колодій» свято здобуло завдяки колодам, які в давнину дівчата прив'язували парубкам, натякаючи, що вони «загулялись» і вже час одружуватися.

Веселого настрою додала чудова концертна програма. На парковій сцені присутні мали змогу побачити виступи фольклорних колективів «Намисто» (народний дім «Просвіта»), «Дивина» (ЗЗСО№2), «Горлиця» (с. Доротище), «Родина» (с.Білин), «Шавлайочка» (с.Тойкут).

Співали хор «Вишиванка», гурт «Барви», учасники студії «Зорепад», ансамблі «Колорит» та «Награш».

Порадували своїми сольними виступами Анна-Марія Логвінова, Юлія Тарасова, Кіра Сергієнко, Анастасія Смаль, Ольга Балюк.

Не обійшлось і без запальних танців. Їх представили – «Барвінок», «Дзвіночок», «Пірует».

Особливого забарвлення святу додали гостинні двори, які облаштували мешканці сіл, що увійшли до територіальної громади.

Основне дійство відбувалось на парковій сцені. Але у цей день у центральній частині міста всюди було людно. Тут мешканців громади зібрали спортивні розваги, конкурси, фотозони, караоке. 

У соцмережах таке святкування викликало жваве обговорення, оскільки масовий захід під час карантину відбувся без дотримання протиепідемічних заходів – масок і дотримання дистанції. У коментарях до відео та фото, які у цей день публікували у ковельських спільнотах, користувачі мережі висловлювання, що це може спричинити спалах захворювання COVID-19 у місті через два тижні.

«Правильно. І через тиждень знов закриють все на карантин, головне класно погуляти тож таке свято», – пише під опублікованими відео Майя.

«І всі підряд дружньо в один мікрофон співають, бактеріями обмінюються... красота...», – підкреслив Антон.

«Щось Ковель розгулявся не на жарт», – пише Ольга.

«З такими бездумними розвагами, забувши, що коронавірус є і в Ковелі, ми ввійдемо у червону зону. Коли все закриють, тоді згадаємо, що винна міська рада та мер. Почнемо мітингувати...», – написала Валентина.

 












 

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024