стрічка

На Волинь з'їхалися будівельники-конфедерати: про що говорили лідери галузі

12 Березня 2021, 19:19
528

Розширене виїзне засідання регіональних представників Конфедерації будівельників України відбулося у заміському ресторані в селі Брище Луцького району.

Топові будівельники зі всієї України зустрілися 11 березня та обговорили проблеми регіону, реформу системи ДАБІ, державні програми підтримки будівельної галузі. На заході побували й журналістки Бізнес.Району

Там зібрався справжній бомонд галузі: президент КБУ Лев Парцхаладзе, голова Координаційної ради з розв'язання проблемних питань у сфері містобудування Олена Шуляк, перший заступник міністра розвитку громад та територій Василь Лозинський, голова Волинської облради Григорій Недопад, голова Ради директорів КБУ Олександр Ротов, представник КБУ у Волинській області, засновник та директор ПП «Будівельна компанія «Інвестор» Андрій Разумовський та інші.

Засідання побудували у форматі діалогу будівельників та влади. До нього долучилися міський голова Володимира-Волинського Ігор Пальонка, міський голова Ковеля Ігор Чайка, міський голова Нововолинська Борис Карпус, секретар Луцької міської ради Юрій Безпятко.

Григорій Недопад зауважив, що наразі в розробці перебуває чимало вигідних програм, які дозволяють придбати житло під «малі» відсотки в іпотеку. 

«Повинні бути державні гарантії. Будівельники повинні бути впевнені, що ці програми реалізовуватимуться не тільки протягом 2021 року. Вони (програми, – ред.) мають працювати на все, що буде розвиватися на території України. Держава має брати на себе зобов'язання, аби будівельники не переживали, як завтра вони мають працювати», – прокоментував Недопад.

Так, можливості та перспективи іпотеки у 7% презентувала перша заступниця Голови правління «Глобус Банку» Олена Дмитрієва. Терміни кредитування за такою програмою тривають до 20 років, при цьому сума кредиту може становити до двох мільйонів гривень. Компенсаційна процентна ставка – 7% річних. 

Серед банків-учасників нової іпотечної програми: державні Укргазбанк, ПриватБанк та Ощадбанк, а також банк «Глобус», Кредобанк, Мегабанк і ОТП Банк. Проте, як зауважив заступник голови ОДА Ігор Чуліпа, про те, які банки саме на Волині стануть учасниками програми, розкажуть під час запланованої на майбутнє пресконференції. 

Присутні висловили сподівання, що після засідання, яке не раз в процесі називали історичним, іпотечне кредитування стане доступним та популярним для волинян. Як зауважив Андрій Разумовський, зараз в регіоні триває процес акредитації банків і забудовників, які надаватимуть таку послугу.

Чимало часу приділили обговоренню перебігу реформи системи ДАБІ.

Днями в Верховній Раді зареєстрували два законопроєкти про реформи у сфері містобудування. Вони містять ініціативи щодо реформування Державної архітектурно-будівельної інспекції та посилення відповідальності за правопорушення у містобудівній сфері.

Прикметно те, що такі ініціативи йдуть в розріз зі стратегією Уряду щодо реформування ДАБІ, тож зараз формують альтернативний законопроєкт, про основні принципи якого розповів заступник міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський.

Створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва – ось за що виступають «віпи» галузі. Де-юре вона працює вже близько року, але досі не має автоматизованої реєстрації.

Нардеп Олександр Аліксійчук зазначив, що одним із найважливіших засад нового законопроєкту є контроль за будівництвом – функції та повноваження державного архітектурно-будівельного контролю передали на місцевий рівень.

«Треба передбачити механізм у разі ігнорування місцевим самоврядуванням тих звернень, на які посилаються громадяни чи інші органи влади під час порушень будівництва», – зауважив він.

Приймати в експлуатацію завершені об’єкти будівництва будуть Державна інспекція архітектури та містобудування, а також юридичні особи, акредитовані Мінрегіоном.


Довідково. Конфедерація будівельників України – найбільше профільне об’єднання українського бізнесу, що відстоює інтереси будівельної галузі та гравців ринку, орієнтоване на європейські цінності й стандарти та створює привабливе бізнес-середовище.

За роки існування Конфедерація стала відомою та впливовою організацією, до складу якої входять понад 700 будівельних холдингових компаній і професійних об’єднань та має свої представництва в усіх регіонах України.

Олена РЕШОТКА

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024