стрічка

Способи стропування вантажів

09 Березня 2021, 16:16
7720

Під стропуванням розуміють організацію процесу переміщення вантажів різної форми, розмірів і маси в процесі виробництва або транспортування елементів. Процес здійснюється за допомогою стропів, якими виконується обв'язка виробів, що вимагають транспортування.

До робіт зі стропування допускаються спеціально навчені працівники, які знають особливості кріплення вантажів та вміють на практиці застосовувати способи, що гарантують безпечний підйом або опускання елементів за допомогою підйомного крана.

Вантажі та стропи: що потрібно знати про класифікацію і відповідність параметрів

Всі вантажі прийнято класифікувати за ознаками: тип; маса; габарит.

За типом виділяють штучні, насипні, штабельовані та рідкі вироби. В окрему підгрупу включають газоподібні матеріали, які транспортуються в балонах.

За критерієм розміру виділяють габаритні, негабаритні та довгомірні вироби. До габаритних вантажів зараховують предмети, розміри яких не перевищують габарити рухомого складу або платформи колісного наземного транспорту. Негабаритним вважаються деталі, чиї розміри виходять за габарити рухомого складу залізниць або наземного безрейкового транспорту. До числа довгомірних вантажів відносять вироби, які мають особливі обриси.

Поділ по масі дозволяє виділити 3 основні групи елементів:

  • легковагові (менше ніж 250 кг)
  • великовагові (0,25-50 т);
  • супер великовагові (понад 50 т).

Існують також так звані мертві вантажі (вироби, закріплені на фундаменті за допомогою анкерних болтів, елементи, зариті в землю, а також предмети, притиснуті іншим предметом). Але їх транспортування за допомогою крана заборонено з міркувань безпеки.

Для переміщення кожного з видів вантажів застосовуються певні типи строп.Так для транспортування металопрокату доцільно використовувати канати, укомплектовані захопленнями; кільцеві стропи незамінні при виконанні операції підйому і транспортування труб на канаті з гаком; для переміщення обладнання і корпусних елементів оптимально застосовувати універсальні петльові стропи;для підйому і транспортування сталевих і ж/б елементів застосовують траверси, що допускають багатоярусне кріплення деталей.

Для організації стропування використовують троси з числом гілок в діапазоні від 1 до 4. Однією галкою дозволяється кріпити труби, деталі, оснащені гаком по центру, а також листи, на торці яких монтується спеціальний безпечний захват. Необхідна кількість канатів розраховується виходячи з характеристик виробів і гранично допустимого значення кута між гілками.

При організації стропувальних робіт фахівцями враховуються також: тип матеріалу; місцезнаходження центру ваги; критерій небезпеки вантажу.

Сукупність отриманих даних дозволяє правильно підібрати тип і різновид строп, а також зрозуміти необхідність застосування захватних пристосувань і додаткових елементів, що захищають троси від впливу надмірних навантажень.

Способи та правила безпеки при стропуванні

При здійсненні робіт з переміщення вантажів стропальники зобов'язані дотримуватися способів і методик, які можуть гарантувати збереження елементів. Для цього працівники повинні знати та вміти застосовувати на практиці методику, що містить читання схем обв'язки. Крім того стропальник і оператор крана повинні розуміти призначення задіяних пристосувань і виконувати вимоги техніки безпеки при виконанні робіт із залученням кранового обладнання.

Дотримання правил безпеки передбачає:

  • Накладку строп за схемою без вузлів і перекручень.
  • Використання спеціальних вставок, що оберігають канати від пошкоджень.
  • Надійну фіксацію невикористаних для зачіпки решт багатогілкового стропа, щоб уникнути мимовільного зачеплення за навколишні предмети.
  • Контроль на предмет відсутності вигину ланок при обв'язці ланцюговими стропами.
  • Недопущення використання петльових канатів при відсутності елементів, що запобігають мимовільне ковзання деталей з вільною укладанням.

Крім того, при використанні канатних стропів для обв'язки вантажів з закругленнями малого радіуса потрібно знижувати допустиме навантаження на гілки каната на 10-20%.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024