стрічка

Види і марки дорожнього бітуму

17 Лютого 2021, 18:21
4103

Основними сферами використання дорожнього бітуму є спорудження доріг і покриттів аеродромів. Цей матеріал виступає в якості сполучної речовини при виготовленні асфальту, в тому числі його бетонних модифікацій. Завдяки бітуму, з готового матеріалу під дією ультрафіолету, повітря і високої температури випаровуються низькокиплячі компоненти, а високомолекулярні сполуки стають більш щільними. Це і забезпечує хорошу міцність покладеного покриття, а також його довговічність і здатність переносити істотні вагові навантаження без деформації.

На сьогоднішній день існує і застосовується кілька марок даного будівельного матеріалу з різними експлуатаційними якостями. Наприклад, бітум дорожній 70 100 https://branel.ua/uk/fuel/bitum-dorozhniy-70-100 відрізняється універсальними характеристиками, а марка 40/60 спеціально розроблена для регіонів з високими температурами повітря в літній період. Залежно від типу, матеріал може відрізнятися за такими якостями, як:

  • пластичність і в'язкість;
  • пенетрація і щільність;
  • температура розм'якшення і крихкості.

При необхідності під час виробництва бітуму в нього можуть додаватися різні компоненти, наприклад, пластифікатори.

Рідкі бітуми

Ця категорія будівельних матеріалів відрізняється високим ступенем плинності, що забезпечує можливість їх застосування як при високих, так і при мінусових (до -20 градусів Цельсія) температурах повітря. Для них характерно поступове затвердіння, що забезпечує додаткові зручності у використанні.

Залежно від швидкості формування структури, рідкі бітуми поділяють на два типи, а саме:

  • середнього загустіння, одержувані за допомогою розрідження в'язких модифікацій матеріалу бензином або лігроїном;
  • повільного загустіння, що виготовляються з неокислених нафтопродуктів, в тому числі мазуту.

Матеріал застосовується при укладанні як полегшених, так і капітальних дорожніх покриттів в регіонах з будь-якими особливостями клімату.


 

В'язкі бітуми

Склади цієї категорії можуть використовуватися при виготовленні холодних, теплих і гарячих асфальтобетонних сумішей, а найбільшою популярністю користуються марки БНД (Бітум нафтовий дорожній) і БН. При цьому перший тип є більш універсальним, відрізняючись:

  • високою температурою розм'якшення;
  • мінімальними показниками крихкості;
  • хорошою пенетрацією (стійкістю до розколювання).

Використання такого матеріалу дозволяє забезпечити дорожнє покриття водо- і морозостійкістю, а також виключити ймовірність його зрушень під впливом різних атмосферних факторів.

Залежно від експлуатаційних якостей, БНД поділяють на кілька марок, серед яких:

  • 200/300 - для регіонів з холодним кліматом;
  • 130/200 - для помірних територіальних зон;
  • 90/130-універсальний склад, який можна використовувати під час будівельних робіт в зимовий період.

Також існують марки будівельного нафтового бітуму (40/60 і 60/90), призначені для використання в регіонах з високими показниками середньорічної температури.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024