стрічка

Рівненщина – в трійці лідерів у нарощенні доходів місцевих бюджетів

16 Лютого 2021, 17:30
580

Міністерство розвитку громад та територій України продовжує відстежувати перебіг реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади (децентралізації) в регіонах. 

Так, за інформацією Рівненського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою», Рівненська область входить в трійку лідерів щодо нарощення доходів місцевих бюджетів у розрахунку на одного мешканця за 2019 – 2020 рік – 109,5 %, інформує пресслужба Рівненської обласної ради.

Найбільшу частину власних надходжень територіальних громад як на Рівненщині, так і в Україні займає ПДФО – понад 60 %, єдиний податок складає майже 15 % і понад 12 % – плата за землю.

Що ж до видатків, то найбільше коштів місцеві бюджети спрямовують на галузь освіти.

За словами радника Рівненського РО Михайла Шелепа, станом на 5 лютого Рівненська область є серед тих регіонів, де районні ради прийняли всі необхідні рішення, які стосуються передачі майна до комунальної власності громад. Водночас, майже завершений процес взяття на баланс таких об’єктів, а саме на 98,9 %.

«Рівненщина – одна з небагатьох областей, де процеси децентралізації та об'єднання громад пройшли безболісно з врахуванням думки простих мешканців», – резюмував керівник Рівненського РО Руслан Сивий. 

Варто зауважити, що в оновленому моніторингу Мінрегіон застосовує п’ять основних критеріїв, серед яких передача майна до комунальної власності територіальних громад, співробітництво територіальних громад, результати фінансової децентралізації, розвиток мережі ЦНАП у територіальних громадах та децентралізація у сфері земельних відносин.

Однак з лютого 2021 року моніторинг розширить кількість критеріїв, які застосовуватимуть під час аналізу.

Читайте також: У січні місцеві громади Волині отримали понад 400 мільйонів гривень податкових платежів

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024