стрічка

Вирішують долю Локачинської райлікарні: які формати функціонування розглядають

31 Січня 2021, 13:25
931

У Локачинській райлікарні склалася досить напружена ситуація. Наростаюча заборгованість із заробітної плати персоналу, прострочення комунальних платежів – усе це веде до неминучої оптимізації закладу.

В іншому випадку, подейкують, є навіть загроза банкрутства і закриття. Отож пристрасті навколо того, у якому форматі далі існуватиме лікарня, продовжуються. Відбулася чергова зустріч уповноважених представників Локачинської територіальної громади з трудовим колективом медзакладу.

Читайте також: Скільки декларацій підписали жителі району з сімейними лікарями у Локачах.

Нагадаємо, раніше делегація із нашого району побувала в управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації. Там рекомендували залишити в Локачах лікарню планової медицини.

А це означає, що після тотальної реорганізації в закладі не буде надаватись ургентна допомога, не працюватиме хірургічне відділення, операційний блок, ургентна лабораторна служба тощо.

Читайте також: Скільки грошей від Нацслужби здоров'я отримала лікарня у Локачах у 2020 році.

Враховуючи непростий фінансовий стан, такий варіант є прийнятним для подальшого функціонування закладу. Як зауважив на зустрічі заступник селищного голови Тарас Хом’як, лікарні у тому форматі, в якому вона існувала донині – вже точно не буде.

Утримувати її варто відповідно до кількості населення та фінансових можливостей. Посадовець вкотре наголосив на важливості підписання додаткових медичних пакетів із Національною службою здоров’я України і глибшому перегляді штатного розпису.

«На заробітну плату вашим працівникам нині щомісяця не вистачає в межах пів мільйона гривень. Якщо цю нестачу дофінансовувати з місцевого бюджету, з урахуванням того, що така можливість нині взагалі відсутня, то про який розвиток лікарні можна говорити?

Крім того, фінансування заробітної плати медикам здійснюється за кошти НСЗУ з державного бюджету згідно з укладеними договорами. Штат однозначно потрібно переглядати, адже 44 посади немедичних працівників – явно забагато. У нас в комунгоспі обслуговуючого персоналу менше», – звернувся до присутніх Хом’як.

Читайте також: «Без засобів на існування залишилися цілі родини»: у районній лікарні немає коштів на зарплати.

Головний лікар Олег Франчук зауважив, що якщо в лікарні таки закриють стаціонарні відділення і створять одне – соматичне (на 50 ліжок), то майже половину посад скоротять. Взявши до рук оновлений штатний розпис, медик озвучив про ці зміни усім присутнім.

Доходило до смішного, коли на прохання колег буквально на пальцях йому доводилось розповідати про посадові обов’язки деяких працівників – от як, скажімо, інженера з метрології чи фахівця із публічних закупівель.

Читайте також: У районній лікарні ввели нові тарифи на платні послуги.

Але головним каменем спотикання стала запланована оптимізація структури закладу. Було очевидним, що сценарій із закриттям відділень медиків не задовольняє. Проти цього виступили лікарі Лариса Петрів, Оксана Городнюк, Микола Букало та інші.

Структуру закладу, на їхню думку, потрібно максимально зберегти, залучаючи додаткові кошти з різних джерел – підписання додаткових медичних пакетів, відновлення платних медоглядів, розширення спектру платних аналізів.

На жаль, конструктивною цю зустріч навряд чи назвеш. Представники влади пропонували з-поміж медпрацівників створити робочу групу для подальшої координації дій, але до цього так і не дійшло.

У підсумку головний лікар зазначив, що тепер розглядатиметься вже два варіанти реорганізації закладу. Перший – це створення соматичного відділення на 50 ліжок. І другий – формат лікарні зі збереженням в структурі хірургії та палат інтенсивної терапії.

Читайте також: У районній лікарні тимчасово не працюватиме інфекційне відділення.

Павло КОСТЮЧКО

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024