стрічка

Рожище: стерилізація та вакцинація бродячих тварин обійшлася місту майже в 40 тисяч гривень

27 Січня 2021, 16:02
707

У 2020 році з бюджету Рожищенської міської ради на вилов, стерилізацію та вакцинацію бродячих тварин витратили майже 40 тисяч гривень.

Про це на сайті Рожищенської громади пише Ірина Зенц.

Авторка зазначає, щоб розв'язати проблеми з безпритульними собаками треба діяти спільно, як владі, так і громаді. До слова, Рожищенська міська рада вже оплатила послугу з вилову бродячих тварин. На днях спецслужба займеться цим.

Протягом останнього часу рожищани скаржаться на бездоглядних собак на центральній вулиці міста. Про це неодноразово писали в інтернет-виданнях і соцмережах, що й викликало активне обговорення серед людей.

Читайте також:

«Найчастіше рожищани звинувачують в усьому місцеву владу, яка, мовляв, не вирішує проблеми. Але більшість собак у зграях мають нашийники, тобто в них є господарі, які відразу з’являються під час відлову тварин для стерилізації і мало не видирають із рук працівників комунальних служб своїх улюбленців», – йдеться у тексті.

Згідно з даними Рожищенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, минулого року у районі зафіксували 19 випадків укусів тваринами, з них три – безпритульними собаками.

Аби розв'язати проблему, варто власникам собак відповідальніше ставитися до догляду за тими, кого приручили, не відпускати за межі приватної території або вигулювати на повідцю. Також потрібно вчасно думати про стерилізацію чи те, кому віддати майбутнє потомство, а не позбуватися від непотрібного приплоду тварин, вивізши їх у людне місце.

«Проблема з бродячими собаками – актуальна не тільки в Рожищі, а й чи не у кожному населеному пункті нашої країни. Українські законотворці переклали відповідальність за бродячих тварин на місцеві органи влади і таким чином самоусунулися, зробивши вигляд, що проблема вирішена.

Натомість в європейських країнах на притулки для бездомних тварин щороку витрачають від 100 до 150 тисяч євро. Гроші надходять у місцеві бюджети за рахунок доволі високого податку на утримання бродячих тварин. У нас же таких надходжень немає, відповідно нізвідки щорічно витрачати на притулки мільйони гривень», – пише авторка.

Завдяки зусиллям зоозахисників у минуле відійшли жорстокі радянські підходи у боротьбі з бродячими собаками, коли їх просто вбивали. Альтернативою розправам над тваринами стала стерилізація. Сьогодні за жорстоке поводження – знущання чи побої, які завдали собаці чи коту фізичного болю, кривдника можуть оштрафувати від 3400 до 5100 гривень. А згідно з Кримінальним кодексом України, за жорстоке поводження з тваринами можна потрапити у в’язницю на термін від 6 місяців до 3 років.

Так, дійсно, у Європі немає такої проблеми, бо є багато притулків для тварин. Кожна країна по-своєму вирішує цю проблему. На думку європейців, головна причина, чому тварини опиняються на вулиці, – безвідповідальність людей. Тому законотворці ґрунтовно підійшли до вирішення проблеми безпритульних тварин, поклавши велику відповідальність на їхніх власників.

Кожен домашній улюбленець має бути зареєстрований, з чіпом, на якому вказані всі дані про господаря. До того ж перш ніж завести тварину, потрібно заплатити за неї чималий податок. В залежності від країни він становить від 130 до 150 євро. Такі правила діють у Франції, Німеччині, Швеції, Норвегії, Британії, Нідерландах та ін. Це часто зупиняє людей, які хочуть придбати тварин тільки задля задоволення.

Також у європейських країнах запроваджені великі штрафи для господарів, які не доглядають за домашніми улюбленцями, особливо коли вони опиняються на вулиці. А у деяких країнах за недогляд за твариною або жорстоке поводження можуть навіть ув’язнити.

«Важливо зрозуміти, що не існує агресивних собак, такими їх роблять люди. Ніколи не ображайте, не лупцюйте й не кидайте палицею у тварину. Виховуйте в собі та своїх дітях повагу, співчуття та відповідальність до тих, кого приручили.

До речі, за словами експертів, безпритульні тварини – найвідданіші та хороші друзі на довгі роки. Якщо ж ви знайшли бездомного песика чи котика, а не можете собі взяти, сфотографуйте чотирилапого і розмістіть фото в інтернет. Можливо, знайдеться для тварини господар», – йдеться у тексті.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024