стрічка

Волинянка виготовляє унікальні сорти зефіру та крафтові сири. ФОТО

25 Січня 2021, 10:00
2411

Світязянка Лариса Шелуха робить більше ніж 20 сортів зефіру.

Про це пише газета «Новий погляд +».

Жінку добре знають у Шацьку як майстриню крафтових сирів (вона їх виробляє до сорока видів) та шоколаду (більше десятка сортів). Для свого виробництва вона використовує лише натуральні продукти: молоко для сирів купує лише у місцевого населення, а шоколад для цукерок замовляє лише бельгійський у перевірених фірм та постачальників.

Не відступилася від своїх принципів і у виробництві зефіру. Ці солодощі пані Лариса почала робити ще три десятки років тому.

«На той час купила спеціальні форми та робила зефір двох видів: звичайний та в шоколаді, бо мені здавалося, що магазинах рідко можна було побачити такі вишукані солодощі. А потім передавала той зефір в Афганістан, де служив мій чоловік Юрій»,  розповідає Лариса.

В ті роки для зефіру пані Лариса використовувала звичайний желатин. Тепер же рецептура та технологія приготування дещо змінилася, удосконалилася. Тому жінка для своїх солодощів бере агар-агар. Досвідчені кулінари знають, що це – натуральний замінник желатину,  який, до речі, є дуже корисним для організму.

1

Вона також зізнається, що спочатку на приготування зефіру в домашніх умовах витрачала значно більше часу, бо не було професійних змішувачів. А тепер декілька хвилин – і зефірна маса готова!

Читайте також: Світязька підприємиця виготовляє майже 40 сортів екзотичного сиру та мріє про власну сироварню

У «зефірному» арсеналі світязької кулінарки, що роблять унікальним смак солодощів,  фруктові натуральні наповнювачі, які робить власноруч з фруктів. Їх протягом літа та осені жінка збирає та заморожує. І коли спочатку смаколиками балувала лише своїх рідних, то з початком березневого карантину (коли часу було вдосталь, а без роботи сидіти не звикла), почала шукати різноманітні курси з виготовлення зефіру в Інтернеті, більш досконало вивчати секретну рецептуру за допомогою платних відеоуроків. Бо каже, що звичайні відеоролики з ютуба не дають тих корисних знань, що платні уроки.

А потім почала ще й експериментувати, додаючи до зефіру різноманітні натуральні фруктові наповнювачі: яблучні, персикові, мандаринові, бананово-яблучні, апельсинові, сливові, грейпфрут-маренго спиртовий, вишневі, малинові, смородинові, лавандові, м’ятні з лимоном, яблучні з в’яленою вишнею… А ще – навіть на різноманітних винах. Кожен із цих видів зефіру має справді неповторний та насичений смак!

А нещодавно пані Лариса спробувала робити зефір зі смаком шафрану. Ці дорогі прянощі привіз жінці колишній атовець Олександр (сам чоловік проживає неподалік Луцька), котрий почав займатися вирощуванням цього рідкісного на Поліссі виду прянощів. Каже, що прочитав про відому в Шацьку та уже й на теренах Волині майстриню сирів  пані Ларису – в одному з інтернет-сайтів, приїхав та запропонував їй спробувати зробити сир з додаванням шафрану. А ще попросив зробити щось унікальне з додаванням його прянощів саме для нього. Жінка ризикнула та як результат – отримала новий вид зефіру.

«Шафран – це дуже дорогі прянощі, але з вираженим сильним смаком та ароматом. Практично потрібно декілька міліграм, аби надати продукту вишуканості. У зефірі він дає ще й незвичайний легкий колір. У сирах із додаванням шафрану також маємо своєрідний насичений смак. Пробувала робити бринзу з цими прянощами – смак і аромат виявилися справді неповторними!» - розповідає підприємиця.

Додає шафран і в шоколадні цукерки, які ще планує робити зі шматочками яблука всередині, бананів, ківі та інших ягід.

У планах кондитерки  спробувати зробити зефір на журавлині, яка є дуже корисною та смачною, аби порадувати чимось новеньким своїх покупців. Зізнається, що на зефір уже з’явилися постійні клієнти, котрі зуміли оцінити натуральність та смак солодощів.  І кожен з них обирає «свій» зефір: комусь подобається свіжий – пухкий, що одразу тане в роті, інші надають перевагу «вистояному» продукту – коли текстура зефіру з кожним днем робиться більш щільною і тягучою.

Саме завдяки тому, що жінка використовує для своїх сирних та кондитерських виробів винятково натуральну сировину та продукти, її продукцією зацікавилися декілька екомагазинів здорового харчування в декількох обласних центрах.

Але на цьому пані Лариса зупинятися не збирається. Каже, що як тільки випробує нову рецептуру, одразу пробує шукати нову чи то для сирів, чи то солодощів. А днями чаклувала над новими сортами сиру – датським та альпійським Томе, сиром монахів з митою скоринкою. І сподівається, що її покупці гідно оцінять її продукцію та творчий підхід.







 

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024