стрічка

Стохід «зацвів» крижаними квітами. ФОТО

21 Січня 2021, 19:03
1718

На річці Стохід у районі Любешева 18-19 січня спостерігалось унікальне явище – «крижані квіти». Йдеться про кристали льоду висотою в кілька сантиметрів, які утворюються на поверхні тонкого шару криги.

Зазнімкувала таке дивовижне явище спостерігач поста Любешів Людмила Кудлюк, – повідомляють на сторінці Волинського обласного центру з гідрометеорології у Фейсбуці.

Крижані фігури, що утворились на Стоході, своїми вигадливими формами дуже нагадують квіти, через що й отримали свою назву.


 

В природі, за словами метеорологів, зустрічаються вони досить рідко і для того, щоб утворитись їм необхідний збіг декількох погодних умов. Так, якщо безвітряної погоди, коли температура повітря знижується до -20°С, а поверхня льоду становить близько 0°С, на льоді формується перенасичений вологою шар. Водяна пара, стикаючись з холодним повітрям, миттєво охолоджується і знову конденсується на поверхні льоду у вигляді дрібних кристалів (водяна пара переходить безпосередньо у тверду фазу, минаючи рідку).

На жаль, це крижане диво природи недовговічне. Квіти можуть «рости» тільки на поверхні тонкого молодого льоду. Адже, як тільки товщина льоду збільшується, температура на його поверхні наближається до температури повітря і квіти практично відразу зникають. На тривалість «цвітіння» впливає і такий зовнішній природний фактор, як сила вітру.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024