стрічка

Як у Луцьку можна здати ПЛР-тестування

16 Січня 2021, 11:16
Фото ілюстративне 521
Фото ілюстративне

Нині спроможність вірусологічної лабораторіїу Луцьку становить 2,5-3 тисяч аналізів на добу.

Заклад охорони здоров’я, який надсилає зразки для дослідження, результат отримає протягом 6 – 12 годин (максимально – 24 години). Лабораторія проводить дослідження методом ПЛР для 71 закладу охорони здоров’я області, працює щоденно, включаючи вихідні та святкові дні. Про це йдеться на сайті Луцькради.

З початком епідемічного сезону на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, лабораторний центр може досліджувати аналізи не лише тих, хто має симптоми COVID-19, а й недужих на сезонні вірусні захворювання.

Нагадуємо, що Міністерством охорони здоров’я розширено перелік осіб, які мають можливість проходити тестування:

  • пацієнти, з підозрою на захворювання на COVID-19;
  • хворі з ознаками ГРВІ та грипу;
  • пацієнти з поза госпітальною пневмонією або тяжким гострим респіраторним синдромом;
  • контактні особи при появі симптомів, які не виключають COVID-19;
  • особи, у к отрих при проведенні дослідження методом ІФА виявлено IgA, IgM, Ig G до нового коронавірусу.

При відмові у безплатному проведенні ПЛР дослідження можна зателефонувати до Контакт-центру МОЗ із протидії поширенню COVID-19 за тел. 0-800-60-20-19.

Також, з початку цього року відбулись зміни у механізмі відбору біологічного матеріалу для тестування. Донедавна матеріал відбирався мобільними бригадами, котрі виїжджали за місцем проживання хворого або контактного. Адже відповідно до розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня № 157, відбір матеріалу для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19 не буде здійснюватись мобільними бригадами. Натомість на базі Центрів надання первинної меддопомоги та інших закладів охорони здоров’я створено пункти тестування. Медики будуть виїжджати лише до тих пацієнтів, які не можуть дістатися до пунктів самостійно.

Якщо ви чи ваші рідні маєте симптоми будь-яких гострих респіраторних захворювань, або контактували із хворим на COVID-19, у вірусологічній лабораторії можете пройти тестування на COVID-19 безплатно. Не обов’язково чекати на втрату нюху та смаку або ж на утруднення дихання, аби здати ПЛР-тест. Цей аналіз доступний також для хворих, що мають ознаки застуди.

Для цього варто звернутися до свого сімейного лікаря у поліклініці чи центрі первинної медико-санітарної допомоги. Отож, якщо відчули симптоми захворювання, негайно звертайтеся до сімейного лікаря й не займайтеся самолікуванням.

Читайте також: У Луцьку – 64 нових випадки коронавірусу

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024