стрічка

Соцопитування: мешканці Боратинської громади розповіли, чи задоволені рівнем життя

15 Січня 2021, 13:50
633 Джерело: https://boratyn.silrada.org

У Боратинській ОТГ реалізували соціальний проєкт «Громада спільних дій».

Презентація результатів опитування та самого проєкту відбулася 15 січня у онлайн-режимі. Журналістка Район.Луцьк  також була присутня на онлайн-зустрічі.

Цей проєкт є соціальною ініціативою запорізької компанії «MLS group». Він спрямований на те, аби допомогти новооб’єднаним громадам покращити систему управління і залучати місцевих жителів до ухвалення рішень. Боратинська ОТГ потрапила у п'ятірку «щасливчиків», де реалізувався цей проєкт.

На зустрічі були присутні представники компанії, посадові особи Боратинської ОТГ, викладачі та студенти кафедри гуманітарних наук, соціального забезпечення та права Луцького національного технічного університету. 

Фахівці «MLS group» розробили методологію та інструментарій дослідження, проаналізували його дані та підготували звіт у вигляді презентації. У свою чергу Боратинська ОТГ надрукувала анкети та за три дні опитала 376 мешканців громади віком від 18 років.

Ось такі опитування – це надзвичайно важлива робота, яка дає можливість органу місцевого самоврядування йти в правильному напрямку. Бо яким ще чином голова ОТГ може знати що хоче громада? Ці опитування стануть для голови і для депутатів дуже важливим індикатором, – зауважив Валентин Малиновський, доктор політичних наук та професор кафедри політології та державного управління.

Опитування проводилося у дві хвилі та хаотично, не беручи до уваги стать, матеріальне та соціальне становище жителів. Середня оцінка задоволеності життям за 5-бальною шкалою складає 3,5 балів. 84% мешканців Боратинської ОТГ вважають, що громада рухається у правильному напрямку. Жителі «старих» територій підтримують обраний курс більше, ніж мешканці приєднаних населених пунктів.


Найбільше громадяни Боратинської громади цінують освітлення вулиць (81%), стан зупинок громадського транспорту (68%) та стан доріг і тротуарів у громаді (64%). Найвище мешканці оцінюють якість адміністративних (69%) та медичних (65%) послуг.

53% жителів громади поінформовані про стан справ у громаді, 38% – частково, що не може не тішити очільників ОТГ. Але є певне невдоволення тим, що громадяни немають можливості впливати на рішення, які приймаються, і не отримують повних звітів керівництва чи громадських слухань.

Партисипативність громади отримала 2,4 балів з 4 можливих. Це свідчить про активну участь мешканців у громадському житті ОТГ. Проте перевага надається більш пасивним формам (читають інформацію про заходи, спілкуються з сусідами, шукають інформацію в Інтернеті тощо). До активних форм долучаються 36% (участь у зборах з представниками ОМС, органів самоорганізації населення, звернення до місцевих депутатів, старост тощо).

Я сама є мешканкою Боратинської ОТГ і дуже вболіваю й слідкую за всіма заходами громади. Мені дуже приємно було долучитися до цього проєкту, - поділилася враженнями Галина Герасимчук, в.о. декана факультету цифрових, освітніх та соціальних технологій Луцького національного технічного університету.

Також громадяни ОТГ дали оцінку безпеці, а саме швидкості реагування швидкої медичної допомоги (70% задоволених) та швидкості реагування поліції та пожежної (по 50% задоволених). 60% опитаних бачать перспективу у започаткування та веденні власного бізнесу і лише 34% бачать можливість працевлаштуватися та всебічно розвивати власних дітей саме на території громади.

Загалом, мешканці Боратинської ОТГ є згуртованими (56%). Під час опитування виділили ТОП-5 найзручніших каналів інформування на думку мешканців громади: офіційний сайт громади (58%), сторінка громади у фейсбуці (48%), дошки оголошень (41%), газета громади (35%) та різні чати у вайбері (35%).

За такий короткий проміжок часу нам вдалося побудувати хорошу співпрацю. Часто співпраця між громадами та організаціями є просто декларативною, тобто підписали якийсь договір чи меморандум і нічого не відбувається. Але у нашому випадку це не так. Я дякую за те, що ми руйнуємо цей принцип і дійсно рухаємося вперед. Ці результати дослідження та напрацювання уже почали працювати, – прокоментував Анатолій Левчук, спеціаліст з проектної діяльності та співробітництва Боратинської ОТГ.

Боратинська сільська рада висловлює щиру вдячність організаторам цього проєкту – компанії MLS group за ґрунтовний аналіз моніторингових досліджень та партнерам проєкту – кафедрі гуманітарних наук, соціального забезпечення та права Луцького національного технічного університету та студентам за допомогу в зборі даних.

Кожен поділився своїми враженнями та надіями. 

Детальніше із результатами двох хвиль опитування можна ознайомитися на офіційному сайті Боратинської ОТГ.








Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024