стрічка

У селі поблизу Луцька працює нова амбулаторія

28 Грудня 2020, 13:30
Колектив Баївської амбулаторії 519
Колектив Баївської амбулаторії

Медичний заклад відчинив двері для своїх відвідувачів майже місяць тому. Відтоді медичні послуги тут стали надавати справді на європейському рівні – відбою від пацієнтів немає.

Раніше Баївської амбулаторії як окремого об’єкту медичної інфраструктури не існувало, понад дві тисячі місцевих жителів отримували медичні послуги на ФАПах у Баєві та Городищі. Про це йдеться на сайті Боратинської громади.

Старі приміщення без належних комунікацій та оснащення не могли повністю задовольнити потреби населення, яке, до слова, стрімко зростає. Тож зусиллями місцевого бізнесу та влади у грудні цього року у Баєві відкрили сучасну амбулаторію загальної практики сімейної медицини.

У новому медичному закладі працює один сімейний лікар, два фельдшери, один з яких відповідає за щеплення, інший – обслуговує виклики та здійснює маніпуляції. Тричі на тиждень (понеділок, середа, п’ятниця з 9:30 до 14:30) працює лаборант.

«У нас є кабінет сімейного лікаря, кабінет профілактичних щеплень, кабінет долікарського прийому, маніпуляційна, облаштовані приміщення для денного стаціонару на 3 ліжка, приміщення для аптечного пункту, у холі плануємо зробити дитячий куточок, – розповідає сімейна лікарка Тетяна Анатоліївна Хахаєва. – Маємо сучасне обладнання, пацієнти можуть зробити ін’єкції, кардіограму, пройти безкоштовне лабораторне обстеження – здати аналізи крові на цукор, швидкі тести на грип, гепатит, ВІЛ/СНІД, вагітність, робимо забір матеріалу на ПЛР-тести.

Гордістю нашого медзакладу є сучасний гематологічний аналізатор, який дозволяє точно та швидко робити діагностику. Також в арсеналі маємо кисневий концентратор – це спеціальний апарат, який виділяє кисень з атмосферного повітря, пропускаючи його через так зване молекулярне решето. Кисневий концентратор є важливою частиною лікування цілого ряду хвороб. На тлі пандемії коронавірусу його «популярність» через необхідність тим паче зросла».

На щастя, масового поширення хвороби у селах вдалося уникнути, запевняє Тетяна Хахаєва. Ті пацієнти, які звертаються із підозрою або підтвердженим діагнозом, здебільшого проходять амбулаторне лікування. Останнім часом кількість звернень значно зросла, але це не пов’язано із коронавірусом.

«Відтоді як відкрилася амбулаторія, пацієнтів стало набагато більше. Люди приходять, цікавляться, дехто – на екскурсію, інші – у цілях профілактики. Багато пацієнтів звертаються, щоб укласти декларацію із сімейним лікарем. Є навіть такі, що були «задекларовані» у Луцьку, але переписуються до нас. Звісно, набагато зручніше отримувати послуги у своєму селі, а зараз у нас для цього є всі умови».

Тетяна Хахаєва каже, що покращення сервісу надання медичних послуг відчули не лише пацієнти, а й медперсонал: «Умови, у яких ми зараз працюємо не порівняти із тими, що були раніше. Розширилася матеріально-технічна база, все приведено до сучасних вимог і стандартів. Разом з тим підвищилася і відповідальність – щодня освоюємо нові для себе форми роботи, вчимося працювати на новому обладнанні. Але так і має бути, адже лікар – це вічний студент.

Багато змінилося і для мене, адже очолювати амбулаторію – зовсім інший рівень. З’явилося більше паперової, організаційної роботи, але я сприймаю це як другорядне. В першу чергу я була і є лікарем, залишаюся вірною своєму покликанню».

У планах – розширення спектру надання медичних послуг (відкриття фізіотерапевтичного кабінету, придбання нових лабораторних реактивів), відкриття аптечного пункту. На перспективу на базі Баївської амбулаторії планують надавати стоматологічні послуги, послуги медичної косметології та масажу. Чекають телевізор, щоб розпочати заняття у Школі здоров’я – тут проводитимуть лекції на актуальні теми, здійснюватимуть просвітницьку діяльність у сфері медицини.

Читайте також: У Баєві відкрили сучасну амбулаторію

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024