стрічка

Нардепи з Рівненщини отримали компенсацію за проживання у столиці

12 Грудня 2020, 14:00
594

Тільки за листопад на проживання депутатів Верховної Ради, які не мають своїх будинків чи квартир у Києві та поблизу нього, державний бюджет витратив понад три мільйони гривень – для 141 нардепа. Отримали частку з цієї суми і нардепи з Рівненщини.

Відповідно до законодавства, народні депутати не зі столиці мають право отримувати компенсацію на оренду житла чи винайм готельного номера. Більшість зупиняється на простішому варіанті – винаймати номер у готелях «Київ» чи «Національний». Обидва – у центрі столиці.

Народний депутат попереднього скликання від Рівного Олег Осуховський пропонував змінити традицію та повернутися до старої. Ні, не відмовитися від фінансування житла для народних депутатів, а побудувати за бюджетні кошти відомче. Мовляв, п’ять років попрацювавши, депутати б залишали його наступникам. Проте ідею не підтримали. Тим більше, що українське законодавство, прямо забороняючи приватизацію відомчого житла, все ж має щілини, і за бажання стати власником збудованої за бюджетні кошти й відомчої квартири можливо.

Переважна більшість обранців у листопаді отримала 20,1 тисячі гривень за номер у готелі. Таке проживання приблизно утричі дорожче за оренду квартири у спальному районі, наприклад, Дарниці, за хвилин 10 від метро. Орендувати квартири навіть у центрі було б дешевше для державного бюджету, але з пошуком такого житла більше проблем – власники мають офіційно підписати договір оренди з обранцями та платити податки з отриманих прибутків.

У листопаді компенсацію за житло отримали шестеро рівненських народних депутатів, три з яких прийшли до парламенту з бізнесу: Олександр Салійчук, Дмитро Соломчук та Олександр Аліксійчук, які є представниками фракції «Слуга народу». Також виплатили за проживання у столиці депутатці від «Європейської солідарності» Яні Зінкевич, депутатці від «Голосу» Соломії Бобровській та «слузі» Олександрові Ковальчуку. Пані Бобровська отримала одразу 58,5 тисячі гривень – за три місяці проживання, Дмитро Соломчук – 99,4 тисячі гривень компенсації за 5 місяців – з березня по липень. Найменшу компенсацію, 19,5 тисячі гривень, виплатили Олександру Салійчуку.

До слова, заробітна плата народних депутатів залежить від їхньої посади у парламенті. Так, депутат, який просто є членом комісії, має трохи більше ніж 20 тисяч гривень окладу. Проте передбачені також надбавки, наприклад, за інтенсивність, тож сума на руки може відрізнятися. Наприклад, за трохи більш як чотири місяців роботи у парламенті торік Олександр Салійчук, відповідно до даних з його декларації, заробив 157,3 тисячі гривень, що понад 35 тисяч гривень на місяць. На руки обранець – після оподаткування – отримував близько 30 тисяч гривень. Така заробітна плата для Києва вважається трохи нижчою за середню.

Читайте також: Коли підприємці отримають по 8 тисяч гривень допомоги

Коментар