стрічка

На Рожищенщині скасували карантин по золотистій картопляній нематоді

11 Грудня 2020, 11:00
Золотиста картопляна нематода на корінні картоплі 601
Золотиста картопляна нематода на корінні картоплі

На території Рожищенського району скасували карантинний режим по золотистій картопляній нематоді та зупинили дію відповідних обмежень на 338 присадибних ділянках загальною площею 140,88 гектара.

Карантин скасували з 9 грудня. Про це повідомили на сайті Рожищенської райдержадміністрації.

Відповідне розпорядження підписав голова районної державної адміністрації, враховуючи подання Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, подання головного державного фітосанітарного інспектора – начальника управління фітосанітарної безпеки у Волинській області, висновки фітосанітарної експертизи та у зв’язку з відсутністю в результаті обстежень золотистої картопляної нематоди.

Довідково: золотиста картопляна нематода (лат. Globodera rostochiensis (Wollenweber) Behrens) – вузькоспеціалізований вид, який паразитує на коренях картоплі і томатів, уражує інші рослин з родини пасльонові. В Україну золотиста картопляна нематода була завезена у 1961 році. Розвиток картопляної нематоди відбувається в коренях рослини-господаря. Хворі рослини утворюють не чисельні слабкі стебла, які передчасно жовтіють. Бульб утворюється мало, вони дрібні, а іноді зовсім відсутні.

Картопляна нематода значної шкоди завдає на ділянках із скороченою спеціалізованою сівозміною, де картопля вирощується беззмінно або повертається на попереднє місце на другий-третій рік. Втрати врожаю можуть складати 30-80%. Крім прямих втрат, є втрати, що зумовлені забороною або обмеженням перевезення продукції із зон зараження, оскільки картопляна цистоутворююча нематода є об'єктом зовнішнього та внутрішнього карантину (Вікіпедія).

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром