стрічка

У Рівному досі курсує тролейбус, місце якого – у музеї. ВІДЕО

01 Грудня 2020, 20:01
1025

Рівне залишається єдиним у світі містом, де курсують тролейбуси, виготовлені ще у Чехословаччині. Такі «рогаті» відсвяткували свій ювілей.

Перший тролейбус марки «Шкода 9ТР» виїхав у рейс 60 років тому у Чехії. Згодом ці тролейбуси возили людей у різних куточках світу, зокрема саме такий відкривав рух у Рівному. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Він гучний і жорсткуватий, на нерівній дорозі його буває підкидає, разом з пасажирами. Такі тролейбуси не з’їжджали з рівненських доріг майже пів століття. Перший прототип «Шкода 9ТР» виїхав розвозити пасажирів у колишній Чехословаччині 30 листопада 1960 року. Розкидало такі тролейбуси чи не по всьому світу, каже знавець тролейбусної справи Антон Бриних.

«Географія їх експлуатації  від Бергена в Норвегії до Бомбеї в Індії. Використовували в Німеччині, Болгарії і навіть  Афганістані», – каже знавець тролейбусів.

Тож аби прокататися на раритеті киянину Ярославу з 7-річним сином Аскольдом довелося їхати сюди спеціально зі столиці.

«Я своєму сину пообіцяв, що зводжу до Рівного і покатаю на тролейбусі, на якому катався, коли був, як він», – каже чоловік.

Ще в 90 такі тролейбуси на українських вулицях були звичними. Зокрема, у Рівному їх часто купували вживаними у Чехії, бо так було  дешевше. Тепер іноземці скуповують ці тролейбуси назад, але вже як музейні експонати.

Залишився на ходу і тролейбус, який у 1974 році першим відкривав рух у Рівному. Він є найстарішим в Україні, кажуть знавці. «Багато людей не вірить, що це саме він, але я засвідчую, що це саме той тролейбус», – додає  Антон Бриних.

Та цей раритетний «рогатий», на відміну від своїх трохи молодших братів,  виїжджає  на вулиці лише на  екскурсії.  Адже саме з таким тролейбусом у багатьох і асоціюється Рівне. У Мережі навіть жартують, що за століття місто може змінитися всіляко, але такі тролейбуси з його вулиць точно не зникнуть.

Читайте також: Фото Острозького замку перемогло на міжнародному фотоконкурсі

Коментар