стрічка

«В глечику було спригорща зерна. Забрали з того глечика і висипали», – спогади свідка Голодомору Євгена Парчака

28 Листопада 2020, 13:00
Євген Парчак 821
Євген Парчак

28 листопада в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів.

У селі Седлище свого часу проживав Євген Парчак, який народився 1925 року у Вінницькій області Теплицького район у селі Пологи. Чоловік у семирічному віці пізнав жахіття Голодомору. Його спогади записав журналіст Юрій Коваль

«У 2008 році, коли я ще був заступником редактора газети «Сільські новини» і за сумісництвом працював керівником секції «Історичне краєзнавство» Старовижівського будинку школяра, організував для дітей кілька зустрічей із свідками голодомору, уродженцями центральних областей України, котрих у післявоєнний період направили трудитися на Старовижівщину. Зокрема, разом із на той час учнями школи-гімназії Старої Вижівки і слухачами секції Зоряною Худик, Танею Хлопук і Павлом Тусем побував у нині вже покійного жителя с. Седлище, свідка голодомору, учасника бойових дій та інваліда Другої світової війни Євгена Петровича Парчака, який багато років вчителював у седлищенській школі, та записав його спогади», – зазначає Юрій Коваль.

Євген Парчак був переконаний, що дітям варто розповідати про Голодомор, щоб вони цінили хліб.

 

«Нас, 5 дітей і батько, мати. В глечику було спригорща зерна. Забрали з того глечика і висипали», – згадував початок Голодомору Євген Парчак.

Він зазначає, що у сім'ї тоді залишили лише картоплю, але її було мало. Доводилося шукати минулорічну на городі, яка вже перемерзла. Родина вижила тільки завдяки гарній корові, яка давала по 16 літрів молока за раз. 

«У мене були ноги пухлі. У всіх нас п'ятьох були пухлі», – пригадував Євген Парчак.

У часи Голодомору селянам було важко виїхати до міста, оскільки у них не було документів. 

«Мій батько пару раз їздив у Київ, привозив хліба», – ділився він спогадами. 

За словам Євгена Парчака у селі карали навіть за крадіжку гороху. Покійників звозили у загальну могилу і хоронили без будь-яких документів.

«Люди гинули щодня, хоронили на кладовищі в загальну могилу. Без будь-яких документів», – розповідав Євген Парчак.

Повне відео спогадів покійного Євгена Парчака про часи Голодомору:

 

 

 

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024