стрічка

Рівне: спостерігачі на дільницях фіксують фотографування бюлетенів

22 Листопада 2020, 16:03
659

На виборчих дільницях № 560971 та № 560947 у Рівному ймовірно порушили таємницю голосування.

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

На дільниці № 560971, що на вулиці Гайдамацька, 7А спостерігачі кілька разів фіксували ймовірне фотографування бюлетенів.

Спостерігачі побачили, як в одній із кабінок, в якій якраз перебував виборець і здійснював волевиявлення, відбувалися рухи, схожі на фотографування бюлетеня. Після того, як виборець вийшов із кабінки його просили показати галерею з останніми фотографіями, проте він відмовлявся це зробити.

Тоді члени комісії викликали поліцію. Відтак у галереї виборця виявилося фото паспорту з прикладеним до нього бланком, схожим на бюлетень. Таке фото виборцю сказали видалити.

Згодом приїхала слідчо-оперативна група і такий виборець пред’явив посвідчення спостерігача від кандидата на посаду міського голови Рівного Віктора Шакирзяна.

Ще один виборець зайшов у кабінку з телефоном і у членів комісії та спостерігачів виникли підозри щодо фотографування бюлетеня. Тоді один зі спостерігачів заглянув до такого виборця у кабінку, ніби то, щоб зупинити ймовірне порушення і вимагав показати телефон. Після цього виборець вийшов з кабінки, сказав, що в нього на телефоні нічого немає і попросив усіх залишити його для здійснення волевиявлення.

Зазначимо, що ще один факт порушення таємниці голосування на цій же дільниці уже розслідується поліцією.

На виборчій дільниці № 560947, що на вулиці Олександра Карпинського, 14А (школа № 18) було зафіксовано ймовірне фотографування бюлетеня. Такого виборця затримала поліція, забравши у нього телефон для з’ясування обставин.

Загалом станом на 13:30 поліцією по місту зафіксовано шість випадків фотографування бюлетенів.

Частина 1 статті 16 Виборчого кодексу України вказує, що голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється.

Фотографування виборчих бюлетенів часто використовується як доказ підтвердження свого волевиявлення при застосуванні протиправних схем підкупу виборців, тому правоохоронці реагують на відповідні дії, як на підозру у вчиненні підкупу виборців, а саме встановлюють особу виборця для з’ясування мети фотографування.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024