стрічка

«Наша сила – в єдності», – Віктор Білик

23 Жовтня 2020, 18:20
Віктор Білик 1716 Джерело: фото автора
Віктор Білик

Керівник відділу освіти, культури, молоді і спорту Горохівської райдержадміністрації Віктор Білик балотується у Луцьку районну раду від політичної сили «За майбутнє». 

Як досвідчений управлінець бачить розвиток цих галузей після нового адмінподілу? Чи вдасться зберегти початкові школи, в яких умовах працюватиме позашкілля? Про це наша розмова із Віктором Біликом.

«Ми повинні з вами зрозуміти, що сильна Україна нікому не потрібна: ні Європі, ні Америці, а лише нам. Більше у цьому ніхто не зацікавлений. А щоб стати сильними, ми повинні об’єднатися. Тому ми йдемо на вибори єдиною командою – тільки разом – тоді буде результат», – підкреслює Віктор Білик.

Треба зберегти те, що створювалося цілими поколіннями

«І освітянська галузь, і галузь культури і молодіжна політика Горохівщини мають свої традиції, які формувалися поколіннями освітян, працівників культури, спортсменів, тренерів. Виросли цілі династії вчителів, наш район завжди демонструє хороші здобутки в цих галузях. У районі 51 навчальний заклад на хорошому рівні. Там навчаються талановиті діти і працюють кваліфіковані вчителі, про що свідчать успішні результати на олімпіадах та ЗНО, конкурсах і змаганнях.

Якщо говорити про культуру, то це багато установ і фольклорних, аматорських і зразкових колективів. Все це треба зберегти і примножувати, щоб воно слугувало людям. Це гуманітарна сфера, соціальна сфера, яка покликана служити інтересам громад.

Чи доведеться нам щось втрачати? Не думаю. На місцях людям видно, що робити, зберігати і розвивати. Інша справа, що у складі нового Луцького району, можливо, треба буде переглядати всю структуру, щоб оптимізувати фінансові видатки. Бо що таке село без школи? Це величезна втрата, як село без церкви. Є школа – у селі залишається молодь, яка народжує дітей. Звичайно, труднощі будуть, ніхто цього не заперечує. Але потрібно грамотно аналізувати, виробляти стратегію, щоб зберегти те, що створювалося цілими поколіннями».

Опорні школи мають бути на кілька щаблів вищі за філії

«Функціонування малокомплектних шкіл у сільській місцевості - питання актуальне, важливе і болюче. Мережа шкіл за ці роки змінилася. У віддалених селах закрито 11 шкіл, де в початковій ланці залишилося по 2-3 дитини. В школах II-го ступеня по 13 і 17 дітей при наявності персоналу 15-17 людей. Колись я робив вибірку по мережі шкіл у районі по чисельності дітей із 2000 по 2015 рік. Кількість школярів зменшилася майже на 2,5 тисячі, а мережа шкіл практично залишилася незмінною. Ця проблема рано чи пізно постане перед ОТГ. І її доведеться вирішувати, оптимізовуючи структуру. Певна тривога є, але є і певний досвід, як цю проблему вирішувати. І ми говоримо про оптимізацію і фінансування, а ще є проблема якості освіти у таких школах. Діти, які перебувають у малокомплектному навчальному закладі, мають значно менше навантаження, як у звичайній сільській школі. Цим дітям доведеться здавати ЗНО і реалізовувати свій запит на майбутню професію. Треба мати міцні знання, які отримують у школі. Чи спроможна така школа дати такі знання?

Якщо ми хочемо випускати зі школи високоморальних і високоінтелектуальних особистостей, які вміють здобувати знання і реалізовувати їх на практиці, треба належним забезпечувати школи і вони даватимуть відповідну якість знань. В умовах малокомплектних шкіл це проблематично. Діти повинні бути в здоровому соціумі, тягнутися за сильнішими. І тоді вони стають сильнішими і в плані знань, і в плані формування характеру.

Кілька слів про опорну школу. Вона повинна стояти на кілька щаблів вище від навчальних закладів, які будуть філіями цієї школи. Це кадрове забезпечення, матеріальна база, все інше. Але базові знання діти повинні отримувати у філіях, які розташовані біля опорної школи. Яку кількість філій зможе утримати громада, це вже питання».

Утримувати заклади позашкільної освіти доведеться на умовах співфінансування

«Є проблема з фінансуванням закладів освіти, які мали статус районних - ДЮСШ, БДЮТ, три роки тому створено ІРЦ для дітей з особливими освітніми потребами. З 1 вересня ліквідовуються методичні кабінети при відділах освіти. На їх місце мають прийти центри професійного розвитку педагогів, їх будуть створювати ОТГ. Від того райцентрам буде і простіше, і складніше. Простіше, бо база цих закладів буде у них. Але ці заклади треба буде утримувати. І багато буде залежати, як між собою будуть співпрацювати голови ОТГ. Чи погодяться вони на умовах співфінансування ці заклади утримувати? Бюджетний кодекс це передбачає, але для цього треба добра воля голів ОТГ. Ці установи треба зберегти, їх функції досить важливі. Але горохівська громада не зможе утримувати БДЮТ, який обслуговував дітей цілого району. Існування таких закладів можливе тільки на умовах співфінансування. Ну як зараз закрити ІРЦ, який обслуговує дітей-інвалідів? На їх устаткування і облаштування виділялися кошти з державної субвенції. Завжди буде запит на позашкільну освіту, інклюзивну, ріст професійної освіти вчителів. Важливо зберегти те, що є. Для цього треба насамперед спрацювати голові Горохівської громади, щоб зберегти все те, що він має, шляхом переговорів з головами інших ОТГ».

Удільних князівств зі своїми кордонами не буде

«Якщо хтось іде на вибори і думає, що утворяться удільні князівства зі своїми кордонами, то не зможе так працювати. Має бути співпраця у всіх галузях. Ми вам даємо дотацію - і наші люди обслуговуються у вас у тій установі. А ваші люди будуть обслуговуватися у нас. Має бути співпраця на взаємовигідних умовах. Удільні князівства не зможуть виконувати ті функції, які на них покладають люди і держава.

Віктор Білик розповів, що завдяки співпраці з Вячеславом Рубльовим і фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» із 2015 року в  навчальних закладах Горохівщини вдалося успішно реалізувати чимало проєктів. У школах і дитячих садках встановлювали вікна та ігрові майданчики, купували меблі, дошки, комп’ютери, телевізори і спортивний інвентар.

Проблема заміни старих вікон на енергоощадні – спільна для всіх шкіл Горохівського району. Нові вікна дозволяють економити теплоресурси, дітям комфортно перебувати у класах. Завдяки підтримці Вячеслава Рубльова у школах району встановили чимало нових вікон. А в результаті співпраці із  Фондом «Тільки разом» сільські навчальні заклади отримали сучасні мультимедійні засоби та меблі.



 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024