стрічка

Медичні послуги мають бути доступні у найвіддаленіших селах

22 Жовтня 2020, 18:58
Галина Майко 1015 Джерело: фото автора
Галина Майко

У підсумку децентралізаційної реформи на території нинішнього Горохівського району утвориться чотири ОТГ. Де жителі цих громад будуть отримувати первинну медичну допомогу, чи існуватимуть у віддалених селах ФАПи та аптечні пункти, розповідає Галина Майко, головний лікар Горохівського ЦПМСД.

«На Горохівщині первинна ланка сьогодні уклала угоду з НСЗУ. Ми задоволені, адже фінансування набагато краще, як було раніше. Ми не виживаємо, а живемо. Маємо можливість щось закупити, зробити ремонт, заплатити людям вищу зарплату, ніж має вторинний рівень. Але сьогодні багато ФАПів, а саме 19, утримуються сільським радами. Ми їх зберігаємо, щоб прийшли громади і вирішили - чи потрібні їм ті ФАПи? Бо НСЗУ їх не бачить. Ми беремо гроші від лікарів, які заробляють на деклараціях і утримуємо сільських фельдшерів. Надалі буде 14 амбулаторій, але стане на чотири менше ФАПи. Є такі громади, де лікар має 1 тисячу людей. Чи захочуть громади утримувати їх? Для порівняння – у Горохові лікар має понад 20 тисяч пацієнтів. Тими коштами ми перекриваємо утримання малих амбулаторій», - пояснює Галина Майко.

Лікарка переконана, що в межах нових громад вдасться організувати доступ населення до медичних послуг. Адже в кожній ОТГ будуть амбулаторії, є лікарі. У населені пункти, де проживають понад 700 людей, зобов‘язаний виїжджати лікар і проводити прийом у пунктах здоров‘я.

«В умовах карантину лікарі не виїжджають і здійснюють онлайн консультації, дають поради і рекомендації лікування на дому. Думаю, люди не постраждають. У нас було 74 ФАПи, сьогодні їх 42. Ніхто не скаржиться на відсутність медичної допомоги. Коли об‘єднували села, то давали їх обслуговувати ФАПам, які ближче до тих територій. І навіть фельдшерів ми не звільняли», - каже Галина Майко.

Найпотужніша амбулаторія в межах нинішнього Горохівського району – в Горохові. До її створення колектив на чолі з Галиною Майко ішли довго.

«Із 2013 року, як тільки світовий банк виділив нам кошти на амбулаторії, Горохівська була включена в проєкт. І проекти були зроблені, але вчасно не було передане приміщення. У 2018 році уклали договір з НСЗУ і почали набирати пацієнтів. Стали надходити гроші за декларації. З них зекономили пів мільйона, вклали свої гроші і зробили новий проект. У приміщенні дали тільки перший поверх, де ми і почали ремонт. Влада пішла назустріч – і міська і районна влада виділили кошти. І нардеп Вячеслав Рубльов допоміг. Сьогодні постало питання другого поверху. Є розуміння з Грохівською ЦРЛ. Площі приміщення нам фактично передано райрадою. Вже замовили проєкт на 2-ий поверх і будемо починати роботи там. Спочатку своїми грішми, а надіюся далі на допомогу ОТГ», - розповідає Галина Майко.

Головний лікар Горохівського ЦПМСД переконана, що їм вдасться знайти спільну мову з керівництвом новоутворених громад. Хоча ОТГ мають право створювати свої центри, досвід свідчить, що це економічно недоцільно. Лише утримання штату адміністративного центру влітає в копієчку. Тому, радить Галина Майко, вигідніше укласти договір і районним ЦПСМД на медичне обслуговування.

Сьогодні Галина Майко активно підтримує роботу ФАПів, адже вважає, що залишати жителів віддалених сіл без медичної допомоги – злочин. За підтримки нардепа Вячеслава Рубльова на Горохівщині вдалося реалізувати соціальний проєкт «Аптечні пункти», за який люди дуже вдячні.

«Мої колеги фельдшери щодня телефонують і кажуть, що люди хвилюються, щоб ФАПИ і надалі існували. Адже в селах живуть переважно люди похилого віку, які мають проблеми зі здоров‘ям. Фельдшер виміряє тиск, рівень цукру в крові. Часто робить це вдома в пацієнта у позаробочий час. Якщо треба, йде на виклик вночі і рятує комусь життя. Тому команда «За майбутнє», у складі якої я йду на вибори, виступає за наближення медичних послуг до села, а не навпаки», - каже Галина Майко.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024