стрічка

Вибори й коронавірус: у Рівному для членів виборчкомів не закупили жодного захисного костюма

22 Жовтня 2020, 18:25
3524

У Рівному для членів виборчих комісій не закупили жодного захисного костюма, щоб вони могли ходити до виборців, які лікуються від коронавірусу у стаціонарах, або ж перебувають удома на самоізоляції. А на самих дільницях бракує навіть звичайних масок.

Про це йдеться в сюжеті «ТСН».

«На день виборів їм треба 17,5 тисяч масок. Навіть на день виборів три тисячі не вистачає», – каже голова Рівненської ТВК Ірина Глуха.

ТВК просила міську раду про 22 тисячі масок, адже окрім дня виборів ще треба голоси підрахувати, і  справа це не однієї години. І хоч отримали значно менше – максимально посортували між дільницями.

А от для членів територіальної виборчої комісії маски не лишилося жодної. Доведеться купувати власним коштом, кажуть. Про захисні костюми для членів комісій і говорити годі – жодного не закупили. Вони потрібні для тих членів комісій, які підуть до самоізольованих вдома та хворих на коронавірус у лікарні, які захочуть проголосувати.

«Не прийти до такого виборця вони не можуть. Виборець може подати заяву в правоохоронні органи, може бути відкрита кримінальна навіть справа», – доводить заступник директора Рівненського КВУ Святослав Дубов.

А відповідатимуть члени комісій. От перед ними та може постати вибір: ймовірність заразитися або потрапити під слідство. Готові піти на зустріч членам ДВК у Рівненській міській лікарні. Щоб ті дісталися до їхніх пацієнтів-виборців готові надати захисні костюми та провести до хворих.

«Готові членів виборчої комісії навчити правильно одягатися в захисні костюми, правильно роздягатися, дати їм супровід», – каже заступник головного лікаря Рівненської міської лікарні Ігор Дундюк.

Нині лише у цій лікарні ушпиталено 160 хворих на коронавірус. Хто голосуватиме у медзакладах ще списки складають. Та постає ще одне побоювання у членів комісій: як раптом не заразитися навіть бувши в костюмі пізніше через бюлетень, його ж не продезінфікуєш.

За 72 години до виборів мали б і протестувати членів спеаціальних ДВК на коронавірус. Про це вказали в постанові Кабміну, та грошей не дали.

«Таких людей в нас 116. Тестів не будуть проходить, бо нема фінансування», – повідомляє голова Рівненської ТВК Ірина Глуха.

Як з цим всім впоратися і без порушень законодавства провести вибори – у ТВК ще чекають усіх роз’яснень із Центральної виборчої комісії. А заодно міркують, де взяти зо 200 гривень на одну прибиральницю, яка дезінфікуватиме належно дільниці, бо самі це робити не встигатимуть. 

Читайте також: У Рівному та районі виявили 182 нових хворих на коронавірус, одна людина померла

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024