стрічка

В управлінні СБУ на Волині – новий очільник: що про нього відомо

22 Жовтня 2020, 12:42
На фото газети «Галичина»: Микола Лисененко (крайній справа) на нараді за участі Дениса Шмигаля 1281
На фото газети «Галичина»: Микола Лисененко (крайній справа) на нараді за участі Дениса Шмигаля

На Волині – новий начальник управління СБУ у Волинській області. Президент Зеленський звільнив Павла Данюкова.

Натомість  призначив на Волинь Миколу Лисененка. Одночасно призначені нові керівники управлінь СБУ в АРК та на Сумщині. Про це пише Перший.

Кадрові зміни відбулися за кілька днів до місцевих виборів і сталося у середу 21 жовтня, напередодні візиту президента на Волинь. 

До Революції гідності, у 2013-2014 роках, Лисененко Микола Володимирович був заступником начальника Головного відділу контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економіки Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області. Медіа розповідають про його причетність до плану щодо подавлення Майдану.

Зокрема, нібито саме «Микола Лисененко з підлеглими проводив акції диверсії на об’єктах житлово-комунальної сфери, водо- та електропостачання» та «був організатором відключень електроенергії, водо-, газо- та теплопостачання адмінбудівель, в яких розміщувались мітингувальники, в тому числі в будинку «Профспілок», де перебували поранені та важкохворі люди».

«Попри це, полковник Лисененко пройшов перевірку, передбачену Законом України «Про очищення влади» та навіть отримав підвищення в Головному управлінні контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економіки», – пише «Фіртка».

У квітні 2018 Микола Лисененко став першим заступником начальника Управління СБУ в Івано-Франківській області, восени 2019 на короткий час очолив це управління.

Тоді ж, восени 2019, на Івано-Франківщині відбувся скандальний обшук курорту «Буковель».

20 вересня, працівники СБУ провели обшук туристичного курорту «Буковель», дорожньої компанії «ПБС», ТОВ «Скорзонера». обшукали заклади харчування, готелі, асфальтобетонний завод ТОВ «ПБС» в Надвірній та навіть приватні помешкання працівників цих фірм.

Цікаво, що за повідомленням УНІАН, тодішній кандидат у президенти і власник курорту Олександр Шевченко пов’язав спецоперацію із його участю у виборах. Обшуками «Буковелю», за версією Шевченка, керував Микола Лисененко, який тоді працював на Івано-Франківщині.

У сюжеті каналу 1+1, який після обшуків у «Буковелі» показали в програмі «Гроші» з тодішнім ведучим, а нині нардепом від «Слуги народу» Олександром Дубінським, розповідали, що обшук курорту – це відповідь тоді президента Петра Порошенка на резонансний ефір Олександра Шевченка з Ігорем Палицею. Тоді вони у прямому ефірі в соцмережі просто з Буковелю відповідали на запитання глядачів і критикували Порошенка.

«Гроші» розповідають про Лисененка, як про куратора цих обшуків і наводять кілька фактів про його діяльність, посилаючись на інсайдерську інформацію:

  • «у 2014-му, працюючи в СБУ Києва, реалізовував план із придушення Євромайдану»;
  • «був одним із керівників найприбутковішого підрозділу СБУ – головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки»;
  • «саме руками його підлеглих і в інтересах кума Путіна Віктора Медведчука влада розчистила ринок скрапленого газу»; «на Івано-Франківщині Лисененко теж курував діяльність економічної контррозвідки».

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром