стрічка

Донька народжувала у «ДНР»: волинський чиновник вигадав фейк про платні пологи в Україні

21 Жовтня 2020, 18:00
3554

Донька чиновника Волинської ОДА Ігоря Свиридова, директора ДП «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області», півроку тому їздила народжувати у тимчасово окупований Донецьк, бо там, начебто, безкоштовні пологи.

Про це розповів сам Свиридов у сюжеті ТРК «Аверс».

Дарія Сухова, дочка чиновника, виставляє у соцмережі фото з Києва, Ростова-на-Дону та окупованого Донецька. Але, за словами Ігоря Свиридова, вона проживає в Києві. 

Чи справді в Україні платні пологи, перевірили фактчекери Район.in.ua.

ПРЯМА МОВА: «У Києві народити – стоїть певних грошей. І в Луцьку це стоїть певних грошей. А в Донецьку це – безкоштовно. Моя дитина туди поїхала. Я не зміг їй допомогти в пологовому будинку. Вона поїхала туди, народила і повернулася назад до України», – стверджував Ігор Свиридов у коментарі журналістам.

На відео про цю ситуацію – з 8 хвилини.

ПЕРЕВІРКА

Цікаво, що Ігор Свиридов не вказує, у які пологові Луцька і Києва він звертався, що вже є маніпуляцією.

Те, що в Україні платні пологи – неправда. З 1 квітня 2020 року за пологи платить Національна служба здоров’я України. Завдяки медичній реформі породілля має право отримати послуги в повному обсязі.

Пацієнтка може вільно обирати пологовий будинок незалежно від місця реєстрації і фактичного проживання. Лікарні та пологові будинки  мають договори з НСЗУ на надання послуги «Медична допомога при пологах» і отримують оплату за кожні пологи.

У межах програми медичних гарантій безкоштовними є:

  • медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою (ведення неускладнених фізіологічних пологів, ведення ускладнених пологів, ургентний або плановий кесарський розтин);
  • перебування в стандартній палаті;
  • анестезія оперативних втручань за призначенням;
  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (лабораторноінструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);
  • інтенсивна терапія породіллі;
  • стабілізація стану новонародженого після пологів та проведення серцеволегеневої реанімації (за потреби);
  • метаболічний скринінг у новонароджених;
  • вакцинація новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень.

Хоч пологи в Україні є безкоштовними, пацієнтка (за бажанням) може отримати покращений сервіс, як-от: палата підвищеного комфорту, покращене харчування, додаткові послуги тощо. Це все відносять до категорії платних послуг. Можливо, волинський чиновник не хотів доплачувати за особливі умови?

З собою породіллі не треба брати нічого, крім особистих речей і речей для дитини. Але в деяких пологових так було і до медичної реформи. Наприклад, у Київському міському пологовому будинку №3.

Які пологові будинки уклали договір з НСЗУ, можна подивитись ТУТ. Просто оберіть кнопку «Розділ 1», далі населений пункт і вид послуг, які хочете отримати. Наприклад, Луцький пологовий будинок такий договір має:

Читайте також: 

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проекту «БезБрехні»

Коментар