стрічка

У місті на Рівненщині – нашестя шкідників-багатоніжок. ВІДЕО

18 Жовтня 2020, 14:17
1399

Комахи заповзають людям у двори, тож місцеві змушені їх вимітати та знищувати.

Експерти кажуть, що причина такої великої кількості цих шкідників – волога осінь. Про це повідомляє «ТСН».

Не так бояться, як гидують, зізнаються люди. Найбільше, додають, хвилює питання безпеки.

За словами головного спеціаліста управління фітосанітарної безпеки Острога Наталії Карпюк, ці ґрунтові тварини називаються «ківсяки». Жодної небезпеки для людей вони не становлять, оскільки є шкідниками сільськогосподарських культур. Багатоніжки живуть у ґрунті, а повилазили через вологу осінь.

«22 роки я в агрономії і як агроном такого нашестя ще не бачила», – додає Наталія Карпюк. За її словами, із ківсяками потрібно боротися пастками. 

«Це покласти дошки, мокру ганчірку. Вони туди будуть налазити, а потім її забирати і викидати, знищувати: спалювати чи механічно – потоптати», – радить фахівчиня. 

Натомість проти цього виступає господар Віталій, за словами якого багатоніжки неабияк допомагають у земляних роботах. «Вони спушують ґрунт і в нас картопля родить, а ви в Києві купляєте собі картоплю трошки по заниженими цінами», – каже місцевий житель.

Щодо розпушування ґрунту – фітосанітари згодні. Однак попереджають: якщо ківсякам дати волю, то з землі вони можуть доповзти і до квартир острожан. 

Коментар