стрічка

Основні переваги застосування перетворювачів частоти для електродвигунів

16 Жовтня 2020, 12:26
3412

Для управління частотою обертання асинхронних двигунів зараз широко застосовують частотні перетворювачі.

Ці пристрої забезпечують плавний пуск асинхронного електродвигуна, регулювання в широкому діапазоні швидкості обертання і моменту на його валу від нуля до номінального.

У загальних рисах робота перетворювача відбувається наступним чином: живлення трифазна напруга стандартної частоти 50 Гц 380В, перетворюється в постійну.

А воно, своєю чергою, трансформується трьохфазну напругу в заданої частоти необхідної для двигуна. Управління всіма процесами, що протікають в перетворювачі, здійснюється за допомогою вбудованого мікропроцесорного пристрою. Зазвичай використовують два види керування: скалярний або векторний.

Скалярний, або частотне керування побудоване за принципом широтно-імпульсної модуляції. Постійна напруга, що отримується від некерованого випрямляча, перетворюється за допомогою керуючих імпульсів в трифазну напругу потрібної частоти і амплітуди яка живить асинхронний електродвигун.

Це найпростіший спосіб частотного регулювання швидкості двигуна, що забезпечує м'який пуск, динамічне гальмування та економічну роботу приводу. Зазвичай перетворювачі частоти, побудовані за таким принципом, застосовуються для управління роботою різних вентиляторів, насосів, компресорів та інших подібних механізмів, де не потрібно точного регулювання швидкості і високої динаміки.

Векторне керування засноване на представленні параметрів фізичних величин у вигляді математичного вектора. Шляхом відповідної обробки цього вектора досягається поділ каналів, що регулюють величину вектора струму, як наслідок, зміна швидкості обертання ротора електродвигуна. При такому управлінні характеристики асинхронного двигуна наближаються до показників приводів постійного струму.

Такий спосіб керування забезпечує підтримку заданого обертового моменту при зміні швидкості від нуля до заданої величини. Підтримка сталого моменту і є ключовою відмінністю даного способу керування.

Будь-який перетворювач частоти, в якому реалізується принцип векторного управління, забезпечує найбільш точну підтримку швидкості обертання двигуна і збереження крутного моменту на низьких частотах. Зазвичай такі перетворювачі застосовуються в металорізальних верстатах, ліфтах, підйомних кранах і автоматичних лініях .

Перетворювачі з векторним керуванням відрізняються високою вартістю в порівнянні з аналогічними, але побудованими за принципом скалярного.

Водночас перетворювачі скалярного типу, будучи укомплектовані якісними датчиками зворотного зв'язку - тахогенератор і датчиками положення, успішно справляються з виконанням завдань, що вирішуються векторними приводами.

Використовуючи частотний перетворювач, можна отримати значну економію електроенергії в різних галузях промисловості. Особливо ефективно їх використання в комунальному водопостачанні, в системах вентиляції і підготовки повітря.

Використовуючи пристрій плавного пуску, можна значно збільшити ресурс роботи механізмів. Для підключення перетворювачів до силових електроланцюг використовуються звичайні автоматичні вимикачі, магнітні пускачі або контактори.

Продовжують термін експлуатації двигунів та забезпечують їх економічність, всі базові захисти електродвигуна також реалізовані в середині перетворювача що є додатковою перевагою.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024