стрічка

У Луцьку говорили про переваги офіційного та наслідки нелегального працевлаштування

27 Вересня 2020, 15:36
Роман Романюк та Денис Гурський 786
Роман Романюк та Денис Гурський

Очільник Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк розповів про легалізацію зайнятості, зокрема про її переваги, перспективи та інструменти впливу.

Про це йшлося під час пресконференції, яка відбулася 25 вересня на базі Луцького міського центру зайнятості.

Нині питання легалізації праці дуже актуальне. В умовах карантину складно розвивати бізнес й знайти хорошу роботу. Під час кризи люди більш схильні до різних ризиків: йти працювати не офіційно, підробляти й отримувати зарплату в «конвертах» тощо.

Від розміру отриманої заробітної плати залежить рівень життя та соціальних пільг населення. Через виплату тіньової зарплати бюджет щорічно втрачає мільярди несплачених податків. Окрім цього, виплата заробітної плати у «конвертах» та робота без реєстрації трудових відносин – порушення конституційних прав громадян. Адже заробітна плата «в конвертах» сьогодні – це мізерна пенсія в майбутньому. 

Тому на зустрічі Роман Романюк розповів про переваги офіційного працевлаштування та нагадав про наслідки нелегальної зайнятості як для працівника, так і для бізнесу.

Також на пресконференції презентували інструменти та методи служби зайнятості, що сприяють детінізації заробітної плати. Згідно з даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з 28,5 мільйонів українців працездатного віку 15,7 особи, трудові права яких не захищені. Серед них – нелегальні працівники, трудові мігранти, працездатні пенсіонери, безробітні, люди з інвалідністю та особи, які займаються домашнім господарством.

Роман Романюк та Денис Гурський
Роман Романюк та Денис Гурський

«Статистика свідчить, що більше «в тіні» працюють чоловіки віком до 34 років. Найбільше неформально зайнятого населення у сільському господарстві та лісовій сфері. Цьогоріч цей показник сягав 42 відсотків. За ними йде гуртово-роздрібна торгівля, ремонт авто та будівельна галузь», – зазначив Роман Романюк.

 

Наслідки незадекларованої праці мають як працівники та роботодавці, так й держава. Адже працівник отримує погані умови праці, не має компенсації у разі хвороби чи нещасного випадку й не отримує офіційного стажу. Крім того, в такому випадку майже не можливо захистити себе від конфлікту, відмови в оплаті праці чи незаконного звільнення.

Водночас роботодавець отримує недобросовісну конкуренцію на ринку, низьку продуктивність через відсутність мотивації у працівників, плинність кадрів та поганий імідж. Крім того, роботодавець має труднощі з отриманням кредиту та розширенням справи. А ще може отримати штрафи на кругленьку суму за порушення законів. Наприклад, штраф за неоформленого працівника становить 10 мінзарплат на момент виявлення порушення.

Для держави також є низка негативних наслідків, таких як: скорочення надходжень до держбюджету, нестача коштів для надання держпослуг, сплати пенсій та лікарняних, зменшення іноземних інвестицій, а отже й необхідність підвищення податків.

Служба зайнятості упродовж 2020 року співпрацювала із понад 16 тисячами роботодавців, які отримали 58 тисяч різних послуг. Зокрема, більш як 6 тисяч підприємців залучали  до тимчасових робіт безробітних. Упродовж року фахівці служби  тісно співпрацювали із керівниками структур, де планувалося вивільнення працівників, надавали їм інформаційно-роз’яснювальні послуги.

Для підвищення конкурентоздатності безробітних на ринку праці та для забезпечення роботодавців кваліфікованими кадрами у 2020 році фахівці Волинського обласної служби зайнятості організували професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації 1554 безробітних.

Також за сприянням Волинської обласної служби зайнятості 43 безробітних отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю та започаткували власну справу.

Директор Волинського ОЦЗ щодо ситуації нині на ринку праці області зазначив, що на обліку перебуває 13 314 безробітних, з них майже 49 відсотків мають вищу освіту, переважно жінки (56,8%), 55 процентів зареєстрованих перебувають у віковій категорії 35-44 роки.

Також на зустрічі були присутні роботодавці – співзасновник мережі «Соло» Денис Гурський й директор ТзОВ «Волинський автоцентр «КамАЗ» Ярослав Герило.

Ярослав Герило
Ярослав Герило

Роботодавці зазначили, що для них офіційне працевлаштування робітників має своє позитивні наслідки. Насамперед це імідж їхньої компанії, хороша мотивація і можливість зберегти кадри. Окрім цього, зростають їхні шанси залучити нових інвесторів та отримати доступ до нових ринків.

«Офіційне оформлення трудових відносин – це гарантія соціального захисту найманих працівників, кадрова стабільність та налагоджена робота колективу задля досягнення позитивного результату. Водночас для роботодавця – це і позитивний імідж, і репутація, і запорука процвітання бізнесу, і примноження прибутків», – підсумував Роман Романюк.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024