стрічка

Храм поблизу Луцька має чеське минуле

27 Вересня 2020, 13:24
Вітражі храму 1140
Вітражі храму

У день Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього, 27 вересня, престольне свято відзначають жителі села Боратин.

Місцевий храм має досить цікаву понад 100-літню історію. Будівля у готичному стилі – зі шпилями та вітражами – нагадує про чеське минуле Боратина. Про це йдеться на сайті громади.

Сучасний храм Воздвиження Хреста Господнього – у минулому євангелістсько-реформаторський молитовний будинок, зведений чеськими переселенцями у 1907 році. Храм побудований у готичному стилі, з матеріалу місцевого виробництва – цегли та глини, оздоблений вітражами. Ділянку для забудови церкви вибрали досить вдало – на невеликому підвищенні, поблизу дороги, храм був оточений садибами чеських господарів. Над розробкою проєкту та на самому будівництві працювала група талановитих, інтелігентних майстрів.

У часи Першої та Другої світових війн боратинській церкві вдалося вціліти, однак пізніше, у радянські часи, тут, як це часто практикували, зробили клуб. Лише на початку 90-х років церква відновила своє функціонування.

Хрестовоздвиженський храм у Боратині донині залишається святинею для його засновників. У 1997 році колишні поселенці та їхні нащадки з Чехії встановили на будівлі церкви меморіальну дошку з написом: «Цей храм побудований чеськими поселенцями в 1907 p., які жили в Боратині з 1872 по 1947 роки».

Читайте також: На історичному факультеті СНУ представили виставку творчих робіт «Точки дотику»

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024