стрічка

У Луцьку відкрили пам'ятник Анні Київській

14 Вересня 2020, 09:28
Пам'ятник Анні Київській 963
Пам'ятник Анні Київській

У Луцьку 12 вересня у сквері на проспекті Волі, 3 з нагоди Дня міста та в рамках проєкту «Шлях Королеви» відкрили пам'ятник Анні Київській.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Луцької міської ради.

Пам'ятник Анні Київській торік під час святкування Дня Луцька обласному центру Волині подарувала Київська громада. Автори скульптури – головний куратор «Anne de Kyiv Fest» Федір Баландін та скульптор Костя Скритуцький.

Реалізація проєкту «Шлях Королеви» передбачає встановлення у різних містах Європи пам'ятників Анні Київській. Надзвичайний та Поважний Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен зазначив, що французький та український народи тісно пов'язані між собою, а відкриття пам'ятника Анні Київській підкреслює її велич.


Довідково:

Скульптура зображує українську княжну у вигляді юної дівчинки (адже саме дитячі її роки минули в Києві, бо у 18 років княжна одружилася з Генріхом I та переїхала до Франції) із Реймським Євангелієм у руках.

Вперше в Україні пам’ятник Анні Київській відкрили в сквері на Львівській площі в 2016 році у Києві. А торік, в рамках проєкту «Шлях Королеви», бронзові скульптури урочисто відкрили в одному із найстаріших міст Бельгії – Арлон, а також в королівській столиці Польщі – Кракові. Пам’ятник княжній встановлений також у Версалі та містах-побратимах Києва – французькій Тулузі і в столиці Індонезії Джакарті.

Читайте також: У Луцьку на День міста презентували настільну гру «Луцький Пан»

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024