стрічка

Чи потрібен фотоапарат, коли є смартфон: експертна думка

10 Вересня 2020, 17:25
іластрація фотозйомки 2585
іластрація фотозйомки

Сучасні смартфони оснащені якісними камерами з широким кутом та можливістю детального макрофотографування. Саме цього не вистачало фотографам для професійних знімків, які виходять, коли знімаєш дзеркальною камерою. Та коли такі опції вже є у телефоні, чи потрібно усе одно купляти фотоапарат для незвичайних фото? Про це ми запитали експертів магазину техніки “Ельдорадо”.

 

Трохи про історію зйомки на телефон

 

Усі ми пам’ятаємо перші фото на кнопкові телефони. Файл важив кілька сотень кілобайтів, на ньому проглядалися пікселі, а про правильну передачу кольору не було й мови. Та попри це тоді можливість фотографувати на телефон була інновацією у їхньому виробництві. Хоча й передача фото друзям через ІЧ-порт займала багато часу.

Наразі з обміном знімками немає проблем – соцмережі, месенджери, хмарні диски у вільному доступі. А камери багатьох смартфонів дають фору деяким фотоапаратам, наприклад, новий Samsung Galaxy m31s з основним об’єктивом на 64 Мп. До речі, на прикладі цього гаджету ми і розглянемо можливості камер на сучасних мобільних.

 

Документування життя на смартфон

 


 

M31s має 5 камер. Крім основної на 64 Мп, є макрокамера, камера глибини та з ультра широким кутом. І, звичайно, фронтальна. Такому набору об’єктивів позаздрять навіть деякі фотоапарати. Усі ці камери використовуються для різних завдань:

  • детальна макрозйомка – на фото можна розрізнити навіть крихітні часточки цукрової пудри;

  • панорама – завдяки кутові на 123° вдається зробити знімок вдалечінь з “ефектом присутності”;

  • чіткі знімки – на фото задній план виглядає таким само чітким, як і основний предмет чи людина. І хоча розмивання фону є досить поширеним способом обробки, іноді для професійних фото, зокрема, у репортажній зйомці, важливі маленькі деталі, котрі опинилися позаду. Так от на фото на Samsung Galaxy M31s їх можна роздивитися;

  • селфі – фото на передню камеру не поступаються якістю знімків на потужний об’єктив;

  • запис відео у 4К – за бажанням можна ввімкнути це налаштування.

Звичайно, покупці не керуються лише можливостями фото смартфона, коли вирушають до магазину техніки. Серед критеріїв вибору завжди залишається дизайн, місткість акумулятора, ціна та можливість придбати гаджет на виплат. 

“Але незалежно від того чим ви займаєтеся — дивитесь фільми чи спілкуєтесь у відеочаті, вам потрібен телефон, на який завжди можна покластися”, — резюмують експерти “Ельдорадо”.

 

Навіщо тоді фотоапарат?

 


 

Налаштувань сучасного смартфона та його гурту камер вистачить, аби мати чудові якісні фото у звичайному житті – день народження, подорож, раптові селфі зі знайомими на вулиці. 

Навіть на деякі весілля запрошують айфонографа – людину, що фотографує на смартфон, а не фотографа з дзеркальною камерою. Та для професійних фотосетів для реклами, зокрема, використовують потужні фотоапарати, адже прогрес фототехніки також не стоїть на місці. Але для побутового використання необхідність мати вдома фотоапарат, коли є новий смартфон, просто зникла.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024