стрічка

У Луцьку відбувся перший чемпіонат зі стрільби з лука: інтриги, боротьба й перемоги

31 Серпня 2020, 13:20
1116

У Луцьку 30 серпня пройшов перший у місті чемпіонат зі стрільби з лука. Організували захід громадська організація «Федерація стрільби з лука міста Луцьк» та стрілецький клуб «Луцькі соколи» на чолі з ветеранкою Майєю Москвич.

Змагання проходили на території Інституту мистецтв СНУ на базі клубу. На урочистому відкритті чемпіонату під звуки оркестру Луцького прикордонного загону підняли державний прапор України та заспівали гімн.

Лучники також закріпили подальшу співпрацю з університетом та міською радою символічними пострілами наймолодшого учасника клубу Матвія, ректора Анатолія Цьося та директора департаменту сім’ї, молоді та спорту Володимира Захожого. Підписані мішені відтепер будуть зберігатися в університеті, в міській раді та в клубі. 





Перед початком до учасників з напутнім словом звернувся священник, побажав їм перемоги та прочитав молитву. 

Читайте такожУ Луцьку розпочався перший чемпіонат зі стрільби з лука

Пліч-о-пліч змагалися діти, дорослі та спортсмени з інвалідністю. Переможців визначали у категоріях «Новачки» (дистанція 10 метрів), «Початківці» (дистанція 18 метрів, звичайні мішені), «Просунуті» (дистанція 18 метрів, три малі мішені), «Просунуті» (дистанція 30 метрів).    

Першим етапом боротьби були дві зміни кваліфікації – 17 та 10 учасників у кожній. Лучники зробили по 10 серій пострілів і судді за загальними результатами сформували рейтингову таблицю.

Кваліфікація пройшла досить спокійно, а справжні баталії почалися на наступному етапі – спарингах. Тепер учасники змагалися по двоє і майже в кожній парі сили були рівні. У спарингу після кожної серії лучник, який набирає більше очок, отримує два бали, у разі нічиєю обоє отримують по одному балу. Стріляють доти доки один із лучників не набере шість балів.





Дуже рідко трапляється ситуація, коли обоє лучників набирають по п'ять балів. У такому випадку призначають так звану перестрілку, коли кожен учасник випускає одну стрілу, а перемагає той хто влучає ближче до центру мішені. Під час спарингів на луцькому чемпіонаті таке траплялося тричі.

Чи не головною інтригою чемпіонату (і джерелом для жартів) став спаринг двох Іванів. Лучники виступали в категорії «Просунуті» (дистанція 30 метрів) і до останнього трималися на рівних. Та все ж, зібравшись в останній момент, бронзу виборов Іван Голінчак.

У боротьбі за золото найзапекліша боротьба була в категорії «Початківці» (дистанція 18 метрів). У спарингу зійшлися Тарас Колодій, який був у хвості рейтингу кваліфікації, та Катерина Горобець, яка протягом усього змагання показувала стабільно високий результат. Здавалося б, фаворит очевидний, але все стало складніше, коли лучники почали стріляти.





Спочатку лідирувала Катерина. У вирішальній серії лучники відстрілялися настільки близько, що спочатку перемогу присудили дівчині, але, коли роздивилися мішені зблизька, стало зрозуміло, що Тарас зрівняв рахунок. В останній серії хлопцю вдалося вибороти перемогу.

Загалом, підсумкова таблиця виглядає так:

Категорія «Новачки», 10 м

1. Павловський Давид

2. Паливода Матвій

3. Олексіюк Дем’ян

Категорія «Початківці», 18 м

1. Тарас Колодій

2. Катерина Горобець

3. Дмитро Кобись

Категорія «Просунуті», 18 м

1. Богдан Михалюк

2. Валерій Таранов

3. Устина Шевчук

Категорія «Просунуті», 30 м

1. Олег Дучимінський

2. Микола Костєлов

3. Іван Голінчак





На церемонії нагородження заслужені медалі, дипломи і призи отримали не лише переможці кожної категорії, а й спортсмени з інвалідністю. Серед п'яти таких учасників переможців визначили за середнім набраним балом. Волинський регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» відзначив дипломами й медалями. 

Третє місце за середнім балом здобула Стрільчук Уляна, друге місце здобув Павло Ковальський, а перше місце вдалося здобути Івану Голінчаку, який також посів призове місце у категорії «Просунуті».

Читайте також: Майя і її лучники: як працює перший стрілецький клуб у Луцьку




















Текст і фото Оксани КАШТАЛЯН
 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024