стрічка

Кредит від ЄС спрямують на проїдання та латання дірок, – Палиця. МАНІПУЛЯЦІЯ

29 Серпня 2020, 19:38
4203

25 серпня Верховна Рада України ратифікувала договори з Європейським Союзом щодо отримання Україною макрофінансової допомоги у сумі 1,2 мільярда євро.

З цього приводу висловився нардеп Ігор Палиця, очільник депутатської групи «Партія «За майбутнє». У своєму дописі на Facebook він розкритикував законопроєкт і заявив, що наша влада «торгує суверенітетом в обмін на кредити». 

Ось його допис повністю:



 

Ця тема надзвичайно важлива, особливо у світлі майбутніх місцевих виборів, тож ми виділили кілька тез із цього допису, які проаналізуємо на правдивість та маніпуляції.

 

ТЕЗА 1:  «Наша Депутатська група «Партія «За майбутнє» не підтримала законопроєкт про ратифікацію Меморандуму щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда 200 мільйонів євро».

ПЕРЕВІРКА

Переглянувши поіменне голосування за цей законопроєкт на офіційному сайті Верховної Ради, ми дізналися, що сам Ігор Палиця не голосував взагалі. У депутатській групі – 24 депутати. Присутніми на голосуванні було 19. Із них «за» проголосував один, четверо «проти», а не голосували – десятеро.


 

ВИСНОВОК

Теза про те, що депутатська група не підтримала законопроєкт – маніпуляція, адже з 24 депутатів проголосували тільки 9.

 

ТЕЗА 2: «Безумовно, що при такому підході, який продовжує демонструвати і нинішня влада, така ж доля чекає і п'яту кредитну програму в сумі € 1,2 млрд. Ці кошти також будуть спрямовані до держбюджету на проїдання та латання дірок, адже закладений Урядом дефіцит бюджету становить 300 млрд. грн».

ПЕРЕВІРКА

Як відомо, ЄС надасть країнам-сусідам три мільярди євро для боротьби з коронавірусом. Із них Україні дістанеться найбільше – 1,2 мільярда. Варто зазначити, що макрофінансова допомога – не безповоротна. Її надають у формі кредитів за низькою відсотковою ставкою. Метою макрофінансової допомоги є подолання дефіциту бюджету. В Україні дефіцит бюджету справді становить 300 мільярдів доларів, що є рекордом за останні п’ять років. Держави-реципієнти мають право витрачати кошти на свій розсуд, фінансуючи звичні бюджетні витрати.

ВИСНОВОК

Нардеп Ігор Палиця маніпулює, коли називає «проїданням» звичний процес подолання дефіциту бюджету України.

 

ТЕЗА 3: «…згідно з кредитною угодою, усі централізовані закупки лікарських засобів, медичних виробів та засобів індивідуального захисту мають бути передані новому держпідприємству «Медичні закупки України». За аналогією з іншими такими підприємствами, можна припустити, що у контролюючий орган увійде більшість іноземців. Такі «варяги» лобіюватимуть свої інтереси замість українських».

ПЕРЕВІРКА

Одразу нагадаємо, що 1,2 мільярда євро допомоги Україна отримає двома траншами по 600 мільйонів євро.

Перший транш здійснять після підписання та набрання чинності цим Меморандумом та супровідною Кредитною угодою і він буде зумовлений задовільним результатом виконання програми, узгодженої між Україною та МВФ.

Другий транш здійснять не раніше, ніж через три місяці після виділення першого. Для цього Україна має реалізувати програму, узгоджену з МВФ (згадана вище), виконати низку макроекономічних та структурних реформ і отримати позитивну оцінку від Єврокомісії.

Вся інформація про умови Меморандуму є у відкритому доступі. Достатньо знайти відповідний  законопроект і скачати додаток №3. Це і є основний документ (Меморандум про взаєморозуміння), який підписали позичальник (Україна) та кредитор (ЄС).

У документі справді йде мова про те, що МОЗ України передасть усі централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту ДП «Медичні закупівлі України» та створить незалежну наглядову раду, відібрану відповідно до прозорої та заснованої на компетенції процедури. Україна мусить виконати цю умову, щоб отримати другий транш допомоги від ЄС.

ВИСНОВОК

У тексті угоди йдеться про умови, які має виконати Україна, щоб отримати допомогу від ЄС. Україна справді має створити ДП «Медичні закупівлі України». Але те, що в контролюючий орган по закупівлях пройде більшість іноземців, які лобіюватимуть свої інтереси замість українських – лише припущення Ігоря Палиці, що є маніпуляцією.

Читайте також: Тисячі одиноких матерів мають повернути кошти на утримання дитини, – МАНІПУЛЯЦІЯ

 

ТЕЗА 4: «Під прикриттям боротьби з корупцією допускається втручання сторони ЄС у роботу судових та правоохоронних органів. Так, Україна вже взяла на себе зобов’язання створити Вищу кваліфікаційну комісію суддів України з міжнародною участю, Комісію з питань етики, що оцінюватиме членів Вищої ради правосуддя тощо».

ПЕРЕВІРКА

Знову відкриваємо Меморандум про взаєморозуміння. Там сказано, щоб отримати другий транш допомоги, «органи державної влади посилять незалежність, доброчесність та ефективне функціонування судової влади, беручи до уваги висновки Венеціанської комісії» та внести законодавчі поправки, щоб:

 

  • Створити нову Вищу кваліфікаційну комісію суддів
  • Створити Комісію з питань етики з міжнародною участю, яка могла б: оцінювати доброчесність та етичність членів Вищої ради правосуддя і рекомендувати їх звільнення; створювати перелік попередньо відібраних кандидатів у Вищу раду правосуддя
  • Органи державної влади могли забезпечити державну службу, що базується на професійній компетентності та прозорості.

У документі чітко сказано, що система державного управління має стати більш прозорою. Прокуратура та антикорупційні органи мають працювати незалежно та ефективно. На керівні посади в антикорупційних органах повинен проходити відбір деполітизованою відбірковою комісією. Автономна система електронного кримінального судочинства НАБУ/САП має стати авторизованою. Також в Україні має завершитись атестація прокурорів на регіональному рівні і має початися атестація на місцевому рівні.

ВИСНОВОК

Україна справді має виконати деякі умови, які стосуються судочинства і правоохоронних органів, щоб отримати другий транш допомоги. Проте це не можна назвати втручанням у роботу цих органів. Скоріше, це справедливі вимоги, аби ЄС міг впевнитися, що немалі кошти, які він виділить, ніхто не присвоїть завдяки корупційним схемам і неатестованим прокурорам. Проте нардеп Ігор Палиця подає ці речі у негативному ключі, що також є маніпуляцією.

***

Ми проаналізували лише частину тез. Так як тема дуже важлива та об’ємна, продовження очікуйте у наступному матеріалі.

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проекту «БезБрехні»

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024