стрічка

Тисячі одиноких матерів мають повернути кошти на утримання дитини, – МАНІПУЛЯЦІЯ

26 Серпня 2020, 17:16
6049

Чим ближче місцеві вибори, тим більше з’являється маніпуляцій і інформаційних «вкидів» з боку політиків.

Нещодавно Волинська обласна партійна організація «Батьківщина» опублікувала на своїй Facebook-сторінці допис, у якому лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко розкритикувала команду президента за те, що «тисячам одиноких мам прийшли листи з вимогою повернути кошти, виділені на утримання дитини, назад у бюджет». Повний текст – тут.

Це маніпуляція. І зараз ми розберемо, чому.

 

Перевірка

Юлія Володимирівна стверджує, що ця інформація стала їй відома з засобів масової інформації. Вона зазначає, що листи прийшли «тисячам одиноких мам по всій країні». Перевіряємо, які ЗМІ опублікували таку інформацію. Серед них – кілька відомих новинних ресурсів:


Усі інтернет-видання посилаються на допис Арсена Ільїна – лікаря Львівської обласної дитячої клінічної лікарні Охматдит. Оригінальний допис виглядає так:

Цікаво, що у листі на фото не йде мова про тисячі матерів, яким доведеться повернути допомогу на дитину. Це один випадок і ми не знаємо передісторії. Знаємо лише, що вимагає повернути кошти управління праці та соціального захисту населення міськвиконкому. Шапка листа прикрита. Теоретично, це може бути навіть не Рівненська область. Також не можна об’єктивно стверджувати, що допомогу на дитину забирають просто так. Але Юлія Тимошенко наголошує про тисячі таких випадків. Проте ці слова не підтверджені, наприклад, такими ж листами.

У допису Арсена Ільїна, як не дивно – понад дві тисячі репостів, адже тема важлива і стосується однієї з найвразливіших верств населення. У коментарях десятки людей висловлюють своє обурення.

На підставі чого можуть приходити такі листи, ми розпитали луцького юриста Віталія Гончарука. Ось як він пояснив цю ситуацію:

«У листі з допису йдеться, що допомогу нарахували автоматично на підставі постанови №264 Кабінету міністрів. Можливо, вони в цей період не повинні були отримувати допомогу, але держава її виплатила автоматично. І це все розписано у постанові №632, яку згадують далі у листі. Якщо допомога безпідставно виплачена, її треба повернути. Якщо її не повертають, то це робиться через суд.

Інформація, яку зазначила Юлія Тимошенко, нічим не обґрунтована. Теза про тисячі листів ґрунтується лише на одному. Звідки взята інформація про тисячі? Також недосконало вивчене питання, за яких підстав припинили нарахування. Адже згідно постанови №632, є обставини, які позбавляють права на отримання допомоги. Наприклад, це може бути купівля другого авто, придбання квартири чи будинку. Це все розписано у постанові №632», – пояснив юрист.

Нагадаємо, з 1 липня допомогу на дітей одиноким матерям призначають за новими умовами. Хто має право отримувати допомогу, які для цього вимоги і куди звертатися для отримання допомоги, роз'яснив Урядовий портал.

Допис Юлії Тимошенко маніпулятивний також через те, що вона говорить про те, що ще не відбулося. Наприклад, припускає, що влада відбиратиме у людей пенсії. Також вона зазначає, що «коли країну очолюватимуть професіонали, не доведеться продавати землю міжнародним аферистам і відкривати казино в кожній підворотні». Це також маніпуляція. При тому лідерка «Батьківщини» нагадує, яку допомогу отримували родини при народженні дітей від її уряду. Тим самим вона хоче показати, як її партія вигідно виділяється на фоні «Слуги народу».

Висновок

Такі листи справді можуть надходити людям, які отримують соціальну допомогу на дитину. На це є ряд причин і кожен випадок потрібно вивчати окремо. Пост львівського лікаря  у Facebook став вірусним, його підхопили кілька відомих і маловідомих ЗМІ. Допис Юлії Тимошенко про те, що листи про повернення соціальної допомоги приходять тисячам матерів по всій Україні – маніпуляція, адже її слова не підтверджені ні фотографіями схожих листів, ні офіційними зверненнями від громадян. Напрошується висновок, що перед виборами намагалися зманіпулювати на темі, яка охоплює одну з найбільш вразливих верств населення, тому ситуація й набрала такого широкого розголосу.

 

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проекту «БезБрехні»

 

Коментар