стрічка

У Ківерцях представникам голови ОДА скаржилися на фінансування місцевої лікарні і ремонт доріг

14 Серпня 2020, 17:33
У Ківерцях представникам голови ОДА скаржилися на фінансування місцевої лікарні і ремонт доріг 1119
У Ківерцях представникам голови ОДА скаржилися на фінансування місцевої лікарні і ремонт доріг

Проблемні питання Ківерцівського, Луцького та Рожищенського районів озвучили заступникам голови облдержадміністрації Олександру Троханенку та Анатолію Костику очільники райдержадміністрацій під час зустрічі з громадою.

Зустріч відбулася 11 серпня на площі біля пам’ятника Тарасу Шевченку у Ківерцях. Про це інформує Волинська ОДА.

Як повідомив Олександр Троханенко на початку зустрічі, мета такого зібрання – обговорити проблемні питання кожного району та шляхи їх вирішення. Саме тому присутніми буди також керівники структурних підрозділів ОДА та представники силових структур.

«Такі зустрічі із громадою – ініціатива голови ОДА Юрія Погуляйка. Тож ми тут, аби обговорити питання Ківерцівського, Рожищенського та Луцького районів, у вирішенні яких необхідне сприяння обласної влади. Ми щодня на нараді у голови облдержадміністрації обговорюємо усі питання, які перед нами порушують жителі області. Так, пандемія коронавірусу трішки внесла свої корективи у наші плани та життя, але запевняю, що ми завжди шукаємо шляхи вирішення кожної проблеми, яких в області на сьогодні вистачає», – сказав заступник голови ОДА.

Проблемами Ківерцівського району назвали наповнення бюджету, бюджетне навантаження на Ківерцівську ОТГ, фінансування Ківерцівської районної лікарні, ремонт дороги «Ківерці-Словатичі», водозабезпечення міста Ківерці та відкриття першої черги полігону твердих побутових відходів в селі Заброди.

Зокрема, проблематику Ківерцівської громади міський Володимир Жгутов розповів про у контексті розвитку процесів децентралізації. Адже невдовзі Ківерцівська громада територіально значно розшириться і площа становитиме 47 тис. га: доєднаються Тростянецька ОТГ та Журавичівська сільська рада. Загальна кількість населення становитиме близько 24 тис. чоловік. Проблемою стане, за словами Володимира Жгутова, значне бюджетне навантаження, що уповільнюватиме розвиток громади. Мова про утримання бюджетних установ, що знаходилися в районному бюджеті (позашкілля, навчальні заклади, музична та спортивна школи, будинки культури, бібліотеки тощо).

До того ж, аби зберегти місцеву лікарню (Ківерцівську ЦРЛ), утримання на себе візьме також Ківерцівська ОТГ. Це пов’язано з тим, що Ківерцівський район за новим адміністративно-територіальним устроєм входитиме до Луцького району. Відповідно утримувати дві великих лікарні для одного бюджету буде складно. Так, Ківерцівська міська об’єднана громада прийняла рішення, що утримуватиме районну лікарню самостійно зі свого бюджету.

Також міський голова нарікав на водозабезпечення міста Ківерці та ремонт дороги «Словатичі-Ківерці» на ділянці «Бодячівський ліс».

Окрім цього, на його переконання вкрай необхідне відкриття першої черги полігону твердих побутових відходів в селі Заброди. Для цього вже завершили виготовлення проектно-кошторисної документації. І найперше завдання для ОТГ – це прийняти рішення про виділення коштів для будівництва цього полігону, але фінансово місцева громада все-одно потребує підтримки.

Однак, беручи до уваги усе це – найважливішим питанням, як для Ківерцівського району, так і для Ківерцівської ОТГ, є наповнення дохідної частини бюджету та ефективне використання коштів.

Голова Ківерцівської РДА Алла Гонтар відзначила проблему будівництва школи в селі Грем’яче. Аби подати її до переліку об’єктів, що можуть фінансуватися з ДФРР, необхідно скоригувати проектно-кошторисну документацію через завищення ціни.

Також серед проблемних питань – ремонт дороги, яка територіально знаходиться у Ківерцівському районі, але балансоутримувачем є Рівненської Служби автодоріг.

До слова, заступник голови облдержадміністрації Олександр Троханенко зазначив, що вже спілкувався з приводу цього із заступником голови Рівненської ОДА та домовився, що невдовзі спільними зусиллями проведуть ремонт цього автошляху.

Як пояснив пізніше директор підприємства «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області» Ігор Свиридов, мова про дві ділянки: одна протяжністю 4,4 км, яку цьогоріч ремонтуватиме Волинська ОДА, друга – протяжністю 1,7 км перебуває у підпорядкування Рівненської Служби автодоріг.

 


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024