стрічка

Як жити без поліетилену і віднайти альтернативу: розповіла гощанка Марина Курін

12 Серпня 2020, 17:11
Марина Курін 1543 Джерело: Гощанська селищна рада
Марина Курін

Марина Курін, мешканка селища Гоща розповіла як шиє екоторбинки та не користується поліетиленовими пакетами. Адже її хобі – це пошиття екоторбинок.

Про це йдеться на сторінці Гощанської селищної ради  у фейсбуці.

Про відповідальність, улюблену справу та власний приклад – далі:

«Я закінчила педагогічний університет, працювала вихователькою в дитячому садку. Потім, вже у декретній відпустці, вирішила зайнятися пошиттям екоторбинок. Для нашої родини це не щось нове, адже ми завжди використовували такі торбинки для зберігання борошна, круп, сухофруктів. І шили завжди самі. Бабуся моя швачка. Це було її ремесло. Тож, можливо, в генетичному коді закладена любов до шиття. У мене була швейна машинка, я просто спробувала. Для мене видалося це легко. Купила собі тканину і вправлялася. Поступово, добре, що є інтернет, навчилася і прості викрійки робити. Маю велике бажання далі вчитися на кравця. Зараз практикуюсь у пошитті одягу для своїх рідних».

Читайте також: Як у Гощі відбувалася еко-акція «Очерет 2020. Перезавантаження»

«3 липня, в День без поліетилену, я прийняла рішення зайнятися екоторбинами активніше і вже відшивати не тільки для власного користування. Довго шукала ідеї, натхнення, часто у Pinterest. Збоку можливо це видається «Нема чим зайнятися». Ходжу зі своєю торбиною у магазині. Ну що не можна собі пакета купити? Але для мене це принципово. Більшість з нас звикла про цю проблему говорити. Правда, от масово. І ми робимо репости того, яка наша планета забруднена. Та відповідальності, на жаль, не несемо. Ніхто ж крім нас цього не має робити».



«Це так само як прибирати в оселі. Ми ж хочемо, щоб було чисто, комфортно та зручно. Живемо на цій планеті й смітимо, смітимо, смітимо. Це катастрофічно страшно для мене. Я вважаю, що досить про це говорити. Краще робити маленькі, але впевнені кроки до екосвідомості. Потім не встигнете й озирнутись, а вже брати з собою екоторбинку ввійде у звичку. Часто можна почути: «От колись не така була екологія. Було краще». Якщо і надалі обертатися назад - нічого не зміниться. Хоча ми й так прогресуємо. Вже привчаємо себе до сортування, відділяємо пластик та скло, органічні відходи. Самодисципліна та самовиховання – це одна з основ екології».

Читайте також: Як спакувати сміття за пів року, щоб воно вмістилось в малу торбинку, – розповідає жителька Гощі



«Результат можливо і не буде видно за день, тиждень, місяць. Але це побачать, відчують наші діти, наші внуки. І найкраще – це показувати дітям власний приклад. Вони вчаться на наших вчинках. І знаєте, ми дбаємо в першу чергу про себе – чим ми дихаємо, що споживаємо. Наше здоров’я належить нам, не планеті. Часу, звичайно, на пошиття, не завжди вистачає. Та для себе я прийняла рішення – якщо я це люблю, то і час знайду. Я захопилася цим процесом і мені це подобається. Тепер шукаю однодумців. Хочеться, щоб люди більше дізналися і від теорії переходили до практики».


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024