стрічка

«Фронтера» презентувала першу відеорозмову про луцького генія Костя Шишка

31 Липня 2020, 13:05
«Фронтера» презентувала першу відеорозмову про луцького генія Костя Шишка 639
«Фронтера» презентувала першу відеорозмову про луцького генія Костя Шишка

Цьогоріч команда Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» працює над циклом відеорозмов про важливих для Волині постатей, місця й події. Усі розмови будуть опубліковані на YouTube. Підтримує проєкт Український культурний фонд.

Перший епізод про поета й художника Костя Шишка опублікували 28 липня. Про це повідомляють організатори фестивалю.

«Ми давно розмірковували з командою, як повернути в інформаційне поле розмови про важливих персоналій, місця й події, згадати імена, не завжди відомі широкому загалу, але глибоко вкорінені у культурний контекст Волині. Хочемо, аби при словах «Шишко» йшлося про насамперед митця, а не лише місце зустрічі біля пам’ятника на вулиці Лесі Українки. Цьогоріч завдяки підтримці Українського культурного фонду пробуємо втілити давній задум. Серія неспішних відеорозмов і прогулянок письменників, мистецтво-й літературознавців, культменеджерів Луцьком і Волинню, обговорювання й згадування. Вони гуляють та ведуть розмову, як пам’ятають, як відчувають чи уявляють. Ми плануємо опублікувати 14 роликів, але сподіваємось, що наша робота надихне інших також розповідати, писати. «Фронтера» розпочинає розмову, а ви доєднуйтеся», – каже про проєкт директорка фестивалю Елла Яцута.

Ідейниця проєкту Анна Луцюк додає: «Пам'ять про людей бережемо по-різному: в усних архівах розмов, книжках, приватних і опублікованих спогадах; вона буває персональна, коли зберігається лише рідними, і публічна, коли можна дізнатися про персону з багатьох джерел. Ще історії зберігають місця: якщо вміти прислухатися (це зазвичай під силу письменникам), то вулицями досі відлунюють кроки тих, хто там жив, творив, відчував. Це спроба зібрати усі різновиди пам'яті, вслухатися й переказати вголос почуте».

«Ще одним героєм цих розмов є саме місто – Луцьк. А також місця, які ми відвідаємо, йдучи шляхами наших розмов. Тут і Павлівка, і Смолигів, і Торчин, Цумань, Володимир-Волиснький. Дивлячись відео глядач чи глядачка гуляє поруч, підслуховує розмову, відкриває знайомі локації заново», – додають організатори.

Перше відео з’явилось на Youtube-каналі «Фронтери» 28 липня. Актор Дмитро Безвербний і письменник Павло Коробчук говорять про Костя Шишка. Він відійшов у позасвіти 2002 року, лишивши після себе трохи віршів, картин і спогадів. Шишко – «людина-континент, людина-легенда, луцький геній, від якого лишилася лише тінь на вулицях нашого міста», хоче бути прочитаним і почутим.

Для роботи над проектом до команди «Фронтери» долучилась акторка театру «ГаРмИдЕр» та режисерка Юлія Яцун. Саме вона створює атмосферу кожного епізоду.

Вже в наступних відео можна буде почути й побачити Сергія Жадана та Любов Якимчук, які говорять про кордони й пограниччя, розповіді про художника Сашка Валенту, Миколу Кумановського, Юрка Покальчука.


Читайте також: «Фронтера» презентувала першу відеорозмову про луцького генія Костя Шишка

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024