стрічка

До Луцька приїде поетка з Донбасу говорити про Семенка

16 Липня 2020, 15:00
Любов Якимчук 983
Любов Якимчук

В рамках дофестивальних заходів «Фронтери», яка цьогоріч відбувається за підтримки Українського культурного фонду, поетка Любов Якимчук розповість про децентралізацію культури та важливі імена для нашої історії.

Зустріч відбудеться 18 липня о 18 годині в Луцькому міському молодіжному центрі (поблизу іподрому). Про це інформують організатори.

Цьогоріч організатори ІІІ Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» задекларували одним з основних завдань – актуалізувати забуті імена нашої культури. Тож чимало заходів спрямовані на те, аби краще пізнати рідні місця і людей, які творили історію і культуру, яких протягом десятиліть старанно витісняли з масової пам’яті. Останні роки у різних куточках України ініціюють розмови про важливих персоналій і впроваджують відповідні проєкти.

Тож в рамках фестивалю «Фронтера» відбудеться розмова з поеткою Любов’ю Якимчук, яка організовувала у селі Кибинці на Полтавщині «Метро до Кибинець» - літературно-мистецький фестиваль присвячений пам’яті поета-футуриста Михайля Семенка. «Будемо спілкуватися про знаменитого митця, про його рідні Кибинці, де майже забули (або й не знали), хто такий Семенко. Про важливість локальних фестивалів і потребу говорити вголос про своїх. Про екзотичні райські яблуні, які росли біля двору Михайля і золоті абрикоси Люби, які лишилися на війні, але ж ми пам’ятаємо, що «там, де не ростуть абрикоси, починається Росія», - зазначають організатори.

Розмова за участю поетки Любові Якимчук та модераторки Анни Луцюк відбудеться в Луцькому міському молодіжному центі (поблизу іподрому) 18 липня о 18 годині. Організатори просять пам’ятати про масковий режим.

Довідково: Любов Якимчук - поетка родом із Первомайська, з початком воєнних дій на сході України її батьки переїхали з Луганщини на Полтавщину у село Кибинці. Звідки й розпочалася культурна ініціатива з популяризації імені Михайля Семенка, уродженця Кибинець. 

Авторка поетичних книжок «, як МОДА» (2009), «Абрикоси Донбасу» (2015). Співавторка музично-поетичного альбому «Абрикоси Донбасу». Поезії Якимчук перекладені більше, як на півтора десятки мов, зокрема, перекладені англійською, шведською, німецькою, французькою, польською, російською, чеською, словацькою, словенською, білоруською, литовською, болгарською, румунською, вірменською та на іврит.

Стипендіатка програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща «Gaude Polonia». Ініціаторка та співорганізатор (спільно з Олегом Коцаревим проекту «Рік Семенка» (2012). Кураторка літературної програми культурного форуму «ДонКульт» (2015, Львів), форуму «ПогранКульт — GaliciaKult» у Харкові (жовтень 2016).

У липні 2015 журнал «Новое время» включив Якимчук в рейтинг ТОР-100 найвпливовіших людей культури в Україні.

У жовтні–листопаді 2016 Любов мала тритижневий літературний тур Північною Америкою.

Є організаторкою низки літературних проектів «100 років футуризму. Ремонт Шевченка», «Ліжко для кохання» (за мотивами творчості художника Василя Єрмілова), «Тур футуристів Донбасом», «Аеробіка для обличчя» та інших.

31 грудня 2015 року Любов Якимчук разом із культурною менеджеркою і поеткою Галиною Танай розпочали культурний проект «Метро до Кибинець». Ідеться про організацію культурних подій у Кибинцях, де народився поет Михайль Семенко.

Читайте також: Створили віртуальний тур Луцьким підземеллям


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024