стрічка

Пам'ятник-танк радянському воєначальнику в Рівному серед ночі перефарбували в рожевий

10 Липня 2020, 12:00
1579 Джерело: Суспільне

У Рівному пам'ятник командиру дивізії Михайлу Богомолову невідомі розфарбували в рожевий колір.

Ідеться про монумент у Сквері українських добровольців в районі пивзаводу, поруч із судом та районним відділком поліції. Це сталось у ніч проти п'ятниці, 10 липня. До цього «танчик» був темно-зеленого кольору. Про це інформує Суспільне.

Нагадаємо, цей монумент є суперечливим з точки зору декомунізації. Під час активного процесу відходу від радянського минулого після Революції Гідності Сквер Богомолова перейменували, а от монумент – лишили.

Військовий двічі захоплював Рівне у складі Червоної армії та брав участь в боях проти військ Української народної республіки. Радянська влада тричі нагородила його Орденом Червоного Прапора. Про це раніше журналістам розповідав історик Рівненського краєзнавчого музею Ігор Марчук. Є версія, що Богомолов похований під пам’ятником, але остаточно це можна буде стверджувати, лише провівши дослідження.

Взимку нардепка з Рівненщини Соломія Бобровська звернулась до голови Українського інституту національної пам'яті з проханням внести радянського воєначальника до списку осіб, які підпадають під дію закону про декомунізацію. У відповіді йшлось, що цей пам'ятник мав би підпасти під декомунізацію.

«Згаданий у Вашому зверненні встановлений у м. Рівне пам’ятник на честь радянського воєначальника Богомолова Михайла Михайловича (1897–1940) – особи, причетної до встановлення радянської влади на території України у 1920 та 1939 роках, переслідування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті (активний учасник радянсько-польської війни 1920 р. між Червоною армією з одного боку та союзницькими українськопольськими військами, в ході якої Богомолов М. М. командував ескадроном Першої кінної армії РСЧА, зокрема й при захопленні м. Рівне; у вересні-жовтні 1939 р. – командир 36-ї танкової бригади, на чолі якої брав участь у т. зв. Польському поході або «визвольному поході» РСЧА у складі 8-го стрілецького корпусу 5-ї армії), відповідно до пп. "д" п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягає обов’язковому демонтажу», – йшлось у відповіді на запит нардепки.

Також Інститут зі свого боку мав звернутись до Рівненської міської ради з роз’ясненням щодо підстав та обов’язковості проведення демонтажу пам’ятника, встановленого на честь Богомолова.

Читайте також: У Рівненському музеї військової історії розширюють експозицію АТО




 

 

Коментар