стрічка

Негода наробила лиха на Ратнівщині: затоплені пасовища й знищені врожаї. ФОТО

05 Липня 2020, 10:52
На Ратнівщині затопило городи та пасовища 1816 Джерело: pershyj.com
На Ратнівщині затопило городи та пасовища

У Ратнівському районі рясні дощі понищили людські врожаї та затопили пасовища.

На Ратнівщині людські городи вже під водою. Люди в розпачі, бо з кожним наступним дощем втрачають врожай, завдяки якому сподівалися годувати свої родини. Щедре на опади літо несе на Волинь нове лихо. Про це пише Перший.

Рясні опади на Волині наприкінці червня – на початку липня спричинили підтоплення у кількох районах. Найбільше страждають від води Ратнівський, Старовижівський та Камінь-Каширський райони. Але проблеми відчутні й на інших територіях. Втім, у Волинській ОДА зробили висновок, що волинський паводок – не надзвичайна ситуація. Про це заявили на обласній комісії ТЕБ ТНС. 

Тим часом в селах у людей у воді картопля, посіви і городина, селяни не мають де випасати худобу. А головне: у поліських районах Волині знають, якими можуть бути наслідки великої води, тому б’ють у набат завчасно і чекати біди не хочуть. Бо діяти треба вже.

Станом на 30 червня під водою – понад 13 тисяч гектарів поліських територій.

Дощі йдуть далі…

Здомишель і Заболоття: вода забирає врожаї

«Процентів 70 картоплі у моєму городі вже нема»
«Процентів 70 картоплі у моєму городі вже нема»

На території Здомишельської сільської ради Ратнівського району більше 400 гектарів уже підтоплено, каже сільський голова Андрій Головій. І біда прийшла саме на людські городи та фермерські угіддя. Річка Прип’ять не може втримати воду, через непочищені та недоглянуті канали, які мали б відводити зайву воду, підтоплює людські поля. З картоплею, зерновими і городиною. В деяких господарів вже знищено до 70% врожаю.

Усе це на фоні приголомшливої для мешканців цих поліських територій новини: у столиці запланували нові скорочення фінансування водного господарства Волині. Люди роблять висновок: приймати такі рішення щодо поліського регіону, де підтоплення – одна з перших проблем традиційно, може тільки недалекоглядна влада. Це, кажуть, означає, що у столиці й уявлення не мають, чим живуть регіони.

Ось так виглядають врожаї
Ось так виглядають врожаї

Андрій Головій, Володимир Бондар та Андрій Харлампович у селі Здомишель
Андрій Головій, Володимир Бондар та Андрій Харлампович у селі Здомишель

Депутат Волинської облради, лідер депгрупи «Патріоти Волині» Володимир Бондар, округ якого – один з тих, що найбільше потерпає від підтоплень, побував на Ратнівщині, щоби особисто з’ясувати, наскільки тривожною є ситуація, поспілкуватися із керівниками тих органів місцевого самоврядування, територій яких стосується ця проблема.

«Заспокоюватися тут не варто, бо ситуація тільки розгортається. Так, вона ще не дійшла піку, але що ми бачимо: канали повні води, людські городи – у воді, пасовища вже потопило. Дуже добре, що на даний час немає підтоплень в помешканнях людей. Але я вважаю, що не можна цю ситуацію спускати на самоплив. Опади йдуть, підтоплення будуть – можемо мати з того наслідки. Безперечно, сьогодні постає питання компенсації: люди хочуть знати, чи можуть вони відшкодувати збитки через втрачені врожаї чи неотримані прибутки, якщо це йдеться про господарства. Сотні гектарів підтоплені, ясно, що треба шукати можливості, як це все компенсовувати. Бо це податки, це робочі місця і це можливості для виживання регіону», - вважає Володимир Бондар.

У Здомишлі констатують: меліоративна система водгоспу фактично не працює. Якщо магістральні канали у більш-менш пристойному стані, то дрібніші – замулені і вимагають очищення.

«Вода не сходить з полів і займає все більше території, відтак люди постійно звертаються щодо допомоги. Селяни втрачають врожай: картоплю, буряки, городину – все те, що їм необхідне для прожиття. Наразі ми приймаємо усні звернення, фіксуємо їх, таких уже маємо більше сотні. Будемо вивчати ситуацію ретельніше. Суттєво постраждало від підтоплення і місцеве фермерське господарство Віктора Баранчука. У нього під водою опинилося більше 115 гектарів посівів: сої та озимини, відтак він поніс великі втрати. Силами сільської ради ми фінансової допомоги цим людям надати не можемо, сподіваємося на державний бюджет», - розповідає Андрій Головій.

Натомість торік у Здомишлі коштом обласного бюджету почистили канал, який на балансі сільради. Нині він відводить воду, через що людські оселі в безпеці.

«Тоді в роботу включився депутат облради від цього округу Володимир Бондар, завдяки цьому вдалося залучити на очищення меліоративного каналу, який проходить через село і знаходиться на балансі сільради, 270 тисяч гривень. Цьогоріч люди бачать ефект від проведеної роботи: садиби не підтопило», – каже Андрій Головій.

Річка Прип'ять
Річка Прип'ять

А тим часом водгосп скорочують …втричі!

У Заболотті Володимир Бондар поцікавився, як працює помпова станція управління водного господарства, щоб зрозуміти, чи відкачують водники зайву воду.

На станції працювало 4 із 7 насосів. Тамтешні фахівці запевнили, що цього наразі достатньо. Але і вони переймалися значним підтопленням їхнього села. Кажуть, через дощі на пасовищі уже тривалий час стоїть вода, тому фактично селяни не мають де випасати худобу, що є величезною проблемою. Підтоплює і городи, є люди, які уже втратили половину врожаїв, вода стоїть біля садиб. Триватимуть дощі – до біди недовго.

За словами голови Заболоттівської громади Валерія Свіржевського, у них є проблеми з каналом біля села Тур. Зараз 6 км каналу – замулені, відтак система не функціонує. Однак на те, щоб його очистити, треба більше мільйона гривень.

Депутат районної ради Андрій Харлампович натомість вважає, що певні рішення треба негайно приймати на рівні району.

«Нині районна комісія ТЕБ та НС, яка розглядала ситуацію, прийняла рішення зібрати інформацію з приводу підтоплень. Цього недостатньо. Є резервний фонд районного бюджету, є кошти на ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, їх треба використовувати вже. Не треба чекати гіршого. Людям треба показувати допомогу сьогодні, вони повинні бути впевнені, що влада реагує на їхні проблеми», – наголошує Харлампович.

Прикро, що в такій ситуації десь у столиці хтось приймає рішення про скорочення управління водного господарства.

«Є певне непорозуміння між центральними органами, які мають безпосередньо займатися ліквідацією наслідків, та ситуацією на місцях. Йде тотальне скорочення. Рішення приймаються не тут, зверху, але скорочувати міжрайонне управління водного господарства майже втричі – це нонсенс для Полісся. Нам необхідна повноцінна служба, яка буде боротися з наслідками підтоплень. У Києві не бачать цієї проблеми. Тому її треба виносити в публічну площину, можливо, через звернення депутатів районної та обласної ради. Люди несуть реальні збитки. Про це треба казати відверто», - каже Андрій Харлампович.

Водники викачують воду
Водники викачують воду

Депутати облради планують винести питання підтоплення на бюджетну комісію
Депутати облради планують винести питання підтоплення на бюджетну комісію

Депутати облради планують винести питання підтоплення на бюджетну комісію

Стан справ з підтопленням північних районів Волині планують розглянути на бюджетній комісії Волиньради.

«Ситуація, як на мене, є складною й напруженою. Я не знаю, чи хтось із органів виконавчої влади району чи області виїжджав на ці території, не знаю, які рішення в районі думають приймати, але ми з депутатами обласної ради (зокрема, з головою бюджетної комісії Михайлом Імберовським, який вчора був у Старовижівському районі, де відбувається подібне) вважаємо, що необхідно скликати і бюджетну комісію облради і обласну комісію ТЕБ та НС, щоб отримати відповіді на питання, як ми будемо реагувати на ці речі. По-перше, яких заходів треба вжити щодо недопущення більших підтоплень, по-друге, - щодо компенсації збитків», - зазначає депутат Бондар.

За його словами, якщо місцеві ради коштів не мають, є можливість залучення їх через різні державні програми, зокрема – через державний водний фонд.

«Голова ОДА повинен не констатувати, що в нас коштів немає, а, з моєї точки зору, він має працювати над тим, щоб такі кошти сюди прийшли і щоб вирішити проблему з меліоративними каналами, що на балансі рад. Люди кажуть, що вони втрачають врожай, на який працювали протягом року. Якщо ми будемо на це махати рукою і казати, що проблеми нема, то людям виживати буде достатньо складно. Особливо у цьому північному регіоні», - переконаний Володимир Бондар.

 *  *  *

Лише станом на 30 червня на Волині підтоплено 13649 га, у тому числі 300 га – річковими водами. Дощовими водами підтоплено та затоплено у Ратнівському районі 8345 га сільськогосподарських угідь та 559 присадибних ділянок, у Камінь-Каширському районі – 2100 га, у Старовижівському – 1250 га, у Шацькому – 1015 га, у Маневицькому – 29 га та у Любомльському – 10 га. У Любешівському районі водами річки Стохід затоплено та підтоплено 300 га сінокосів та пасовищ, дощовими водами – 600 га.

На Волині – не без опадів.








 

Текст Олени ЛІВІЦЬКОЇ

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024