стрічка

П'ятеро поліцейських офіцерів громад турбуються про безпеку людей на Любомльщині

04 Липня 2020, 14:00
Богдан Остапчук, Максим Савош та голова Вишнівської громади Віктор Сущик 1415
Богдан Остапчук, Максим Савош та голова Вишнівської громади Віктор Сущик

Рік тому в Україні відбулася презентація проєкту «Поліцейський офіцер громади». Всього цей проєкт, реалізацією якого займалися Міністерство внутрішніх справ спільно з об’єднаними територіальними громадами, охопив усі регіони держави: близько 30 тисяч населених пунктів, де мешкає майже 28 мільйонів громадян. Його метою є тісна взаємодія поліцейського з об’єднаною територіальною громадою та орієнтація на її потреби.

Створення інституції поліцейського офіцера громади дозволило створити новий рівень поліцейського сервісу не лише у великих містах, де працює патрульна поліція, а й на всій території держави, та навіть у віддалених населених пунктах. Також проєкт допоможе забезпечити відкриту та тісну співпрацю громади та поліції заради створення безпечного середовища, де поліцейський офіцер – це частина громади.

Учасниками проєкту стали й три громади Любомльського району: Головненська, Вишнівська та Рівненська. Відтак п’ятеро офіцерів громад, пройшовши конкурсний відбір, навчання та практику, приступили до виконання своїх обов’язків безпосередньо у громадах: Назарій Гнатюк та Ігор Мелюх (Головненська ОТГ), Богдан Остапчук та Максим Савош (Вишнівська ОТГ), Василь Стернічук (Рівненська ОТГ).

Перед запуском програми Нацполіція та голови ОТГ підписали меморандум про співпрацю, де визначили, чим має забезпечувати громада, а чим – Нацполіція. Останні надали поліцейським авто, спецзасоби, зброю, а громади забезпечили службовим приміщенням, канцелярським приладдям, паливом та оргтехнікою. Поліцейські кажуть, що усі три громади Любомльщини повністю виконали свої зобов’язання.

Набагато легше стало працювати й головам ОТГ, у котрий поліцейський – завжди «під рукою» в разі якихось надзвичайних подій. Своєю чергою, усі п’ятеро поліцейських офіцерів громад проходили відбір та навчання у Львові, а вже практичні навички закріплювали у Кіровоградській області, де цей проєкт стартував одним з перших. Дивилися, як там працюють поліцейські офіцери громад і переймали практичний досвід.

Тож як працюється нашим офіцерам громади, чому вони вирішили спробувати свої сили у новому проєкт поліції та що для них змінилося – напередодні свята Дня Національної поліції – розповідають шерифи любомльських громад.

Назар Гнатюк розпочав роботу у Головненській ОТГ разом із Ігорем Мелюхом. Каже, що за декілька місяців роботи лише вивчають територію, її найбільш актуальні проблеми, пов’язані із безпекою жителів території.  До цього обидва поліцейські працювали дільничними інспекторами поліції, а також у Любомльському відділі поліції, тому мають по декілька років стажу роботи у правоохоронних органах.

Участь у проєкті вирішили взяти тому,  що повірили у його дієвість для суспільства. Не останню роль зіграло й матеріальне забезпечення: для роботи отримали облаштований відповідно до усіх норм кабінет, оргтехніку та комп’ютер, підключений до мережі Інтернет. А декілька тижнів тому у Луцьку усім офіцерам громад урочисто вручили ще й ключі від новеньких поліцейських авто.

«Хотілося у своїй професії спробувати чогось нового. Хоч ми і підпорядковуємося Любомльському відділу поліції, проте маємо більше часу та можливості перебувати на території громади. Чи є різниця у повноваженнях дільничного та офіцера громади? Я б так не сказав. Великим плюсом є те, що ми самі плануємо робочий час, разом із головою ОТГ вирішуємо найбільш проблемні питання громади, які стосуються правоохоронної діяльності. Лише раз чи двічі в тиждень маємо обов’язково відзвітувати про свою роботу керівництву районного відділу поліції», – розповідає Назарій Гнатюк.

Зараз офіцери громад забезпечують безпеку в десятьох селах громади (а це – 6775 жителів). Але при приєднанні сіл Згоранської сільської ради роботи правоохоронцям додасться. Проте вони упевнені, що будуть з честю та на совість виконувати свою роботу, аби жителі сіл відчували себе у безпеці.

Читайте також: У Вишнівській громаді відкрили поліцейську станцію. 

Від початку служби у правоохоронних органах дільничним офіцером поліції у Вишнівській ОТГ працював Богдан Остапчук. А тепер він разом із Максимом Савошем, також дільничним, а згодом – працівником карного розшуку у Любомльському відділі поліції, виконують свої обов’язки вже у статусі поліцейських офіцерів громади.

«Я повірив у новий проєкт, започаткований Міністерством внутрішніх справ, бо він цікавий, в першу чергу, для самих поліцейських. Відчули нові можливості у роботі. Міністерство спільно з громадою нам забезпечили усім необхідним, чого раніше не мали звичайні дільничні, завдяки чому маємо більше можливостей приділяти роботі в громаді. Наше основне завдання – відновити довіру населення до поліції, вивчати проблеми громади та спільно з органами місцевого самоврядування вирішувати їх. Створити безпечне середовище в громаді - наша основна функція», – розповідає Богдан Остапчук.

Тепер, кажуть поліцейські, вони майже цілодобово доступні до жителів своєї громади, адже їхні контакти розміщені на сайті громади, роздають свої візитки з контактними даними і проблемним сім’ям, де відбуваються сімейні скандали.

У їхні обов’язки входить не лише профілактика правопорушень чи розкриття злочинів, а й надання допомоги іншим службам у розв'язанні проблемних питань громади. Це різні спільні обстеження торговельних точок, виїзди разом із соціальними службами на обстеження до сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, участь у різних заходах з охорони громадського порядку.

На запитання, чи зменшилась кількість злочинів у громаді, поліцейські кажуть, що поки про це рано говорити.

«Ми працюємо лише декілька місяців, тому поки рано робити якісь висновки. Це буде помітно через рік, порівнюючи показники скоєння кількості злочинів чи правопорушень. Здебільшого сама поява поліцейського офіцера громади дисциплінує людей.  Думаю, позитивний результат таки буде. Їздимо по дорогах, патрулюємо, спілкуємося з людьми. Люди повинні бачити, що поліцейський не сидить у кабінеті, а постійно перебуває серед жителів громади», – ділиться Богдан Остапчук.

У Рівненській ОТГ безпеку та порядок на території аж 17 сіл громади забезпечує Василь Стернічук. До запуску проєкту він 6,5 років працював дільничним інспектором поліції, обслуговував Згоранську, Полапівську, Рівненську сільські ради.

«Усе, що нам обіцяли дати для роботи, ми отримали. Це значно спрощує роботу поліцейського та дає можливість більш оперативно реагувати на виклики громадян. Позитивом є те, що ми постійно перебуваємо на території громади, не відволікаємося на забезпечення порядку та публічної безпеки на різних заходах в районі, не заступаємо в слідчо-оперативну групу, нас не залучають до конвоїв, як раніше – дільничних інспекторів.  Більше часу можна приділяти профілактиці правопорушень, бесіді з тими ж таки потенційними порушниками спокою, сімейними дебоширами, проводити профілактичну роботу з особами похилого віку, які найчастіше стають жертвами злочинців чи шахраїв. Більше уваги приділяю роботі з тими, хто знаходиться на профілактичному обліку, раніше судимими особами, сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах», – розповідає Василь Стернічук.

Новим у роботі для поліцейського є те, що тепер люди мають більше можливості з ним контактувати, просити допомоги чи поради.

«Думаю, проєкт вдалий та дієвий. Адже люди постійно бачать тебе на території, навіть тоді, коли патрулюєш вулиці. Це вже певною мірою дисциплінує людей та водіїв на дорогах. Є постійна співпраця з головою громади та старостами, з ними плануємо, що, коли і де маємо зробити. Порівнюючи кількість злочинів, відзначу, що за останні три місяці надзвичайних подій чи резонансних злочинів на території громади не сталося. Менше стало крадіжок, інших правопорушень та навіть сімейних скандалів, які є найбільш поширені у зверненнях до поліції. І це найбільше радує», – додає поліцейський.

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024