стрічка

Збиток від загибелі риби у Стиру оцінюють у понад 8,2 мільйона гривень

02 Липня 2020, 15:50
Фото користувачки Facebook Ольги Матящук 1089
Фото користувачки Facebook Ольги Матящук

Сума збитків заподіяна рибному господарству України внаслідок загибелі риби у річці Стир – понад 8 290 000 гривень.

Про це пише «Сила правди». 

25 червня з'явилась інформація, що «Луцькводоканал» перевіряють через повідомлення про злив нечистот у річку Стир. У соціальних мережах люди публікували вражаючі фото і відео брудної водойми, поверхнею якої пливе дохла риба. Це явище зафіксували у Липлянах, поблизу очисних споруд комунального підприємства, а згодом подібні повідомлення почали надходити від мешканців Сирників та Княгининка

Тоді співробітників Держекоінспекції не допускали до позапланової перевірки аж до втручання керівництва міста. А директор комунального підприємства Віктор Гуменюк, коментуючи ситуацію, заперечував причетність до екологічного лиха, стверджуючи, що нічого не знає про загибель риби.

Він також припустив, що це могло статися через потрапляння у водойму хімікатів з фермерських полів, а також через надходження в річку великої кількості води після зливи та брак у ній кисню.

Та все ж таки зафіксувати факт забруднення і взяти зразки на аналіз вдалося. На місці події екоінспектори працювали разом з правоохоронцями.

«Довжина ділянки русла річки, де було зафіксовано снулу рибу, сягала 7 кілометрів. Разом з рибпатрулем ми відібрали рибу на площі водного плеса 600 метрів квадратних. Це 53 екземпляри, 9 особин різних видів загальною вагою 6 кілограмів. Рибу ми завезли в Держпродспоживслужбу для того, щоб вони встановили причину її загибелі. Згідно звіту про результати дослідження паталогічного матеріалу збудників екто- та ендопаразитів не виялено. Натомість, зябра риби були забиті густим сірим слизом. Тобто риба загинула не від хвороб, а від брудної води. У біоматеріалі також виявили аміак», – розповів начальник відділу державного екологічного нагляду тваринного світу та біоресурсів Держекоінспекції у Волинській області Антон Поліщук.

За допомогою спеціальної формули в екоінспекції порахували прямі збитки за фактичну знищену рибу і шкоду від втрати потомства. Ці суми відповідно склали 653 276 гривень і 7 636 860 гривень.

Документи з підрахунками екологи обіцяють передати правоохоронцям в найкоротші терміни. Згодом до справи долучать і результати лабораторного дослідження води. Відповідно шкоду за її забруднення буде нараховано додатково.

«По воді аналізів ще нема, але попередньо – перевищення завислих речовин – мул, слиз і таке інше. Система така, що на очисних вода проходить певну очистку, а далі йде на біоставки, де за допомогою спеціальних речовин, бактерій має доочищуватися. Мул осідає і в річку скидають верхній шар цієї чистої води. Водоканал має на це право. По факту, ця вода, що йшла з очисних на біоставки, була чистіша, ніж та, що виходила в річку. Біоставки застаріли на стільки, що вони не тільки не очищають, а навіть забруднюють. Є підозра, що цей нижній шар з мулом і слизом з них просто спустили», – кажуть в екоінспекції.

В ДЕІ у Волинській області додають, що зважаючи на обсяги завданих збитків винуватцям загрожує кримінальна відповідальність.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром