стрічка

Сайти трьох шкіл Волині – серед лідерів за відкритістю й доступністю

07 Червня 2020, 10:31
Сайти трьох шкіл Волині – серед лідерів по відкритості й доступності 1162
Сайти трьох шкіл Волині – серед лідерів по відкритості й доступності

Державна служба якості освіти України та її територіальні органи у квітні 2020 року розпочали вивчати вебсайти шкіл.

Про це інформує Управління Державної служби якості освіти у Волинській області.

Станом на 22 травня цього року опрацювали інформацію із  51,4% сайтів закладів загальної середньої освіти України. А на Волині опрацювали 100% шкіл.

Держслужба відмітила лідерів успішних сайтів. Серед яких комунальний заклад «Луцька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №16 Луцької міської ради», загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів села Мерва Горохівського району, навчально-виховний комплекс «Маневицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 – гімназія» Маневицького району.

Дослідження проводять за ключовими критеріями, передбаченими чинним законодавством. Аналіз інтернет-ресурсів закладів виявив чималу кількість проблем,  що потребують невідкладного вирішення.

Значна частина шкіл (48,9%) не оприлюднила інформацію про освітні програми, що реалізовують. Показник на Волині становить  56,3%. До того ж деякі заклади оприлюднили лише освітню програму, затверджену ще в 2018 році.

Інформація щодо ліцензій на провадження освітньої діяльності  не відображена у 75,9% закладів освіти області. Загалом по Україні цей показник становить 63,2%. Це може вказувати на неналежне виконання повноважень органами ліцензування у сфері загальної середньої освіти.

Недостатньою  є поінформованість щодо використання школами публічних коштів, благодійної допомоги, переліку та вартості додаткових освітніх послуг. Це свідчить про те, що  батьки  й громадськість не  можуть ознайомитись у вільному доступі  про ефективність їх використання, оскільки кошторис і фінансовий звіт  щодо  публічних коштів не оприлюднюють на своїх сайтах 43% шкіл, і 65,5% на Волині.

Із опрацьованих матеріалів встановили, що 33,5% шкіл України та відповідно 38,1% закладів Волині не надають  даних про  кадровий склад. Коли на сайтах немає інформації про вакансії, не завжди можна знайти професіоналів-педагогів. За даними Державної служби якості освіти України це 59,9 %,  у Волинській області  82,7 %.

Учні, батьки та громадськість загалом не володіють достатньою інформацією щодо ефективності роботи в школах по протидії булінгу. Порядок подання та розгляду (з дотриманням конфіденційності) заяв про випадки булінгу (цькування) не оприлюднили 74,8% закладів загальної середньої освіти, а план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі, – 67,2%.  Школи Волині залишили це питання практично поза увагою (83,5% та 84,8% відповідно).

Аналіз, який провела Державна служба якості освіти  України, показує, що вимоги статті 30 Закону України «Про освіту» школи значною мірою не виконують. Однією із нагальних проблем є відсутність власних вебсайтів у  88 школах  Волинської області.

Держслужба якості освіти, коли висвітлює проблемні питання, має на меті  зосередити увагу керівників   закладів освіти області та їх засновників на необхідності здійснення освітньої діяльності на засадах прозорості, доступності, відкритості, з дотриманням вимог чинного законодавства.

Читайте також: Сфера освіти зазнала потрясінь: головна освітянка Волині про закінчення карантинного навчального процесу

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024