стрічка

Ковельський поліцейський більше 17 років займається проблемами дітей

01 Червня 2020, 16:15
2122

Юрій Кузьмук – старший інспектор з ювенальної превенції сектору превенції Ковельського відділу поліції і 17 років займається проблемами дітей.

До Дня захисту дітей, який відзначають 1 червня, в інтерв'ю Район.Ковель чоловік розповів про те, що запам'яталося за ці 17 років та заходи, які проводить ювенальна поліція зараз.

***

– Ви працюєте у цій службі вже 17 років, розкажіть про зміни, які сталися впродовж цих років.

– Я працюю із 2003 року у цій службі. Вона раніше називалася «кримінальна міліція у справах дітей». На сьогодні називається «ювенальна превенція». Зараз акцент робиться лише на профілактику. Раніше ми займалися розкриттям злочинів, пов'язаних з неповнолітніми, які вчиняють неповнолітні. Основним нашим завданням є вміння розуміти дитину, знайти до неї підхід, вислухати її і дати хорошу пораду.

Діти є різними. У нашій професії треба бути хорошим психологом. Діти неповнолітні, малолітні, вони деколи не усвідомлюють своїх дій. А ще і згідно з законом відповідальність за особливо тяжкі злочини настає з 14 років, з 16 – відповідальність за всі види кримінальних та адміністративних правопорушень. У багатьох випадках діти не розуміють, які за це можуть бути наслідки.

Проводимо дуже багато лекцій, виховних бесід у навчальних закладах, пояснюємо, роз'яснюємо і беремо участь у батьківських зборах. Це все роз'яснюємо і батькам.

Також у нас є налагоджена співпраця зі службами у справах дітей міської ради і районних адміністрацій, соціальними службами районів і міста. Відвідуємо сім'ї, які потрапили у складні життєві обставини.

Стільки років вже працюю, але вразив один випадок, коли минулого року ми відвідали сім'ю, де матір мала дитину дошкільного віку. Там були страшні антисанітарні умови, такого ще не бачив.

Ми завжди брали участь у заході «Місто професій». Діти дуже активно підходили до нашого місця. Давали їм завдання на швидкість одягнути екіпіровку, в якій виїжджає слідчо-оперативна група: бронежилет і інше. Також дітям подобається сидіти в авто.

Також улітку були в таборі відпочинку «Оберіг» у селі Уховецьк. Ми там проводили заходи, змагання, зокрема, до Дня Національної поліції. 

– Кількість злочинів, скоєних дітьми, збільшилася чи зменшилася з часом?

– У порівнянні з минулим роком вона зменшилася.

– Які діти вчиняють протиправні дії? 

– Бувають з різних сімей, але є також багато з сімей, які потрапили у складні життєві обставини. У нас ведеться профілактична робота із неповнолітніми, які вчинили протиправні дії, кримінальні і адміністративні правопорушення, декілька разів самовільно залишили домівку. Це безпосередньо індивідуальна робота.

Був випадок, коли я йшов вулицею і бачу візуально знайому людину. Підходить до мене молодий чоловік і каже: «Ви мене пам'ятаєте?». Я вже згадую. Ясно, що він вже змінився. Дорослий. Каже: «Я вам дуже дякую за вашу роботу. За вашу профілактичну роботу. Я зараз став хорошою людиною і живу, як усі. Не хочу і не вчиняю протиправних дій. Я сьогодні є військовослужбовцем. Перебуваю у зоні проведення АТО і захищаю нашу державу». Дуже приємно, що наша робота дала певні результати.

– Ви вже працюєте 17 років. Що вас найбільше вразило, коли ви тільки почали працювати?

– Я працював дільничним, і коли почав тут працювати, ми підозрювали неповнолітніх дітей у вчиненні крадіжок. Я завжди думав, що вчиняють такі злочини тільки дорослі люди. Це була серія квартирних крадіжок. І я подумати не міг, що саме неповнолітні можуть вчиняти такі злочини на той час. Це було понад 20 епізодів, і ми встановили, що це неповнолітні вчиняли ті крадіжки.

– Куди ковельчанам звертатися за допомогою, якщо стають свідком правопорушення стосовно дітей? 

– У всіх випадках звертатися за допомогою можна на лінію 102. Так само, безпосередньо до нас у ювенальну превенцію Ковельського відділу поліції за номером телефону 61-6-98. Це наш робочий телефон в наш кабінет № 502 Ковельського відділу поліції.         

– Як ваша робота впливає на ваших дітей?

– Ясно, що робота така, що мало часу вдома і менше уваги приділяється своїм дітям. Але у зв'язку з тим, що бачиш дії інших дітей, тому більше так дивишся, спостерігаєш, щоб вони не вчиняли такого. Стараєшся запобігти тому, щоб вони, можливо, десь були менше у компаніях таких, щоб більше мали хороших друзів, а не потрапляли у сумнівні компанії.

На сьогодні акцент нашої роботи – це профілактика і роз'яснення дітям та батькам про протиправні вчинки, на прикладах роз'яснюємо, пояснюємо законодавство. Раніше більше таки акцент був на розкритті злочинів.

Я вважаю, що більше все ж таки має бути наша робота профілактична, роз'яснювальна. Тому що має бути така служба, яка має це робити. Це не є марним. 

Зміни, які прийшли в нашу поліцію, більш позитивні, більше наближені до реального життя.

Спілкувалася Олена КЛИНОВА
Фото з архіву Юрія КУЗЬМУКА

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024