стрічка

Першокласники та випускники: як у Рівному завершився навчальний рік

30 Травня 2020, 10:30
1285

Навчальний процес був переведений у дистанційний формат.

29 травня традиційно в школах мали би проводити святкову лінійку, на якій мав би лунати останній дзвоник. Проте пандемія коронавірусу внесла свої корективи. Про це пише Рівне вечірнє.

ЗНО завершиться наприкінці липня, після чого видадуть й атестати випускникам. А от до перших класів дітей зараховували до кінця травня.

Начальник Рівненського міського управління освіти Василь Харковець розповів, що за попередніми прогнозами, цього року в Рівному набереться 114 перших класів, а це – понад 3 тисячі учнів. У зв’язку з карантином був перенесений прийом заяв і тривав з 30 квітня по 3 травня включно. Батьки могли подати заяву і всі необхідні документи в онлайн-форматі або зв’язатися з адміністрацією школи й у визначений час принести документи.

«Далі до 15 червня робимо невелику паузу. За цей час, можливо, хтось захоче перевести дитину в іншу школу або надійде заявка на інклюзивний клас. Тобто ми даємо час для того, щоб укомплектувати класи. 15 червня списки зарахованих до перших класів дітей мають вивісити всі школи», – додав Василь Харковець.

Проте навіть після того зарахування ще може відбутися. Освітянин навів приклад, якщо за літо батьки придбають квартиру в іншому районі міста і захочуть, щоб дитина навчалася ближче до домівки. Не прийняти заяву від батьків у такому разі не мають права. Якщо у перших класах залишаються вільні місця, то робитимуть як і торік: право на першочергове зарахування мають діти з мікрорайону, де знаходиться школа; діти, старші брати й сестри яких навчаються в цій школи, та діти, батьки яких працюють в школі.

Щодо лотереї, яку проводили торік для батьків, які бажали віддати дітей в конкретний навчальний заклад при умові наявності вільних місць, то чи будемо проводити її цього року – ще невідомо. Залежатиме від укомплектованості класів.

Учням з 1 по 8 клас та 10-х надсилають копії документів про отримання освіти в електронному вигляді. Поки що батьки отримають копії табелів, оригінали видадуть у вересні. Учні 9-х класів цього року були звільнені від підсумкової атестації – до 5 червня вони мають отримати свідоцтва про отримання базової середньої освіти.

«Щодо випускників 11-х класів, то в Міністерстві освіти цього року рекомендували не проводити святкові лінійки та випускні вечори», – каже Василь Харковець. «Ми відповідні рекомендації розіслали освітнім закладам, які, як правило, до нас прислухаються. Для випускників змінили терміни здачі ЗНО – цього року воно триватиме з 25 червня по 17 липня. До 29 липня результати ЗНО вже мають бути. Після цього видаємо свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти й починається вступна кампанія до вищих навчальних закладів».

Так склалося, що через карантин випускники не матимуть цього року ні святкових лінійок, ні святкової ходи, ні флешмобу від батьків у центрі міста. Проте заступниця міського голови Галина Кульчинська каже, що не варто падати духом:

«Ми підготували для наших випускників сюрприз у тому форматі, в якому це було можливо. Щодо вечірок, то батьки випускників можуть щось собі спланувати, адже часу є вдосталь. 17 липня завершується ЗНО і можна буде опісля організувати випускний вечір за їхнім бажанням» – додала Галина Кульчицька.

Читайте також: У СНУ готують фахівців для креативних індустрій 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024