стрічка

Історики припустили, що могли зберігати у загадкових кімнатах під вежею у Луцьку 

23 Травня 2020, 09:29
Історики припустили, що могли зберігати у загадкових кімнатах вежі у Луцьку  993
Історики припустили, що могли зберігати у загадкових кімнатах вежі у Луцьку 

Кімнати, які днями виявили на цокольному поверсі Вежі Чарторийських в Луцьку, можли слугувати зброярнями. Однак жодних даних чи опису цих приміщень в літературі немає.

Про припущення спеціалістів розповів начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради Олександр Котис. Про це пише Конкурент.

Нагадаємо, про сенсаційне історичне відкриття стало відомо у вівторок, 19 травня.

Вежа має цокольний поверх з трьома кімнатами. В одній з кімнат, яка географічно найближча до монастиря єзуїтів, коли зняли радянську підлогу, виявили склепіння нижніх кімнат. Отвори були невеликі, але туди можна було підсвітити, просунувши руку в дірку, каже Котис.

«Виявилося, що кімната порожня, пустотіла. Там була лише кістка коня. А також є дві ніші, дверні проєми, які ведуть праворуч та ліворуч. Наче ведуть ходом вздовж мурів Окольного замку», – розповідає краєзнавець.

Експерти припускають, що у цих кімнатах зберігали зброю, адже знаходяться в приміщенні під оборонною спорудою.

«З історичної логіки можна лише припускати. Немає описів цих кімнат, ніякі попередні автори цього не робили. Опиратися на якусь інформацію не можливо. Але оскільки вони знаходяться під оборонною спорудою, під муром замку, то певно, що вони використовувалися як склади зброї або якогось оборонного призначення», – каже Котис.

Тепер спеціалісти шукають вхід до цих кімнат, будуть проводити археологічне дослідження, а вже після того їх можна буде використовувати для екскурсій та як туристичний об'єкт.

Оборонну вежу Чарториських звели у 14-15 століттях. Окольний замок підсилював захист верхнього любарстького замку з боку півдня та заходу. Загалом таких веж було вісім. Але у кінці 18 століття Окольний замок почав занепадати, а укріплення розібрали місцеві жителі. До нашого часу від потужної споруди залишилася лише одна вежа.

Читайте також: Ремонт століття: як піднімають з руїни рештки окольного замку і розчищають луцькі підземелля

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024