стрічка

На Рівненщині презентували давньоруське житло

23 Травня 2020, 09:15
973

Унікальну двоярусну житлову споруду із двома печами «по-чорному» та з димарем можна побачити в культурно-археологічному центрі «Пересопниця», що у Рівненському районі.

У рамках року промоції культурної спадщини з кінця березня на території цього центру проводили археологічне дослідження котловану житла XII-XIII століття. Також зробили реконструкцію житла заможного жителя літописної Пересопниці. Про це інформують в управлінні культури та туризму Рівненської ОДА.

Житло реконструювали за археологічними та етнографічними матеріалами на місці колишнього будинку. Воно поєднує в собі зрубний підкліт із пічкою «по-чорному» та каркасно-стовпову наземну конструкцію. Дах зробили за принципом гонту. Під час дослідження зафіксували додаткове житло X століття.

На презентації реконструкції житла заможного міщанина ХІІ століття були присутні заступник голови обласної ради Олексій Бучинський, начальниця управління культури і туризму облдержадміністрації Любов Романюк, директор обласного краєзнавчого музею Олександр Булига.

Любов Романюк привітала з відкриттям такої унікальної споруди, аналогів якої немає в Західній Україні, та вручила почесні грамоти художнику-реставратору Олексію Войтюку та молодшому науковому співробітнику культурного-археологічного центру «Пересопниця» Віталію Тимощуку, які виконали основні реставраційні роботи.

Тепер це частинка туристичної привабливості Рівненщини.

Читайте також: У Рівненському музеї військової історії розширюють експозицію АТО





Коментарі
27 Травня 2020, 16:02
Популяризація історії - це дуже добре!<br/>А от трактування історичного спадку історичної Волині досі відбувається в дусі &amp;quot;русского мира&amp;quot; і ідей промосковського історика та археолога Петра Толочка.<br/>З цього приводу варто оглянути статтю &amp;quot;ДАВНЬОРУСЬКІ ЛІТОПИСИ – ЦЕ ФАЛЬШИВКИ 15-16 СТОЛІТЬ!&amp;quot; - https://sribnovit.com/kultura/davnʹorusʹki-litopysy-tse-falʹshyvky-15-16/<br/>Може вже час мати український погляд на історію краю, а не підігравати Москві і її посіпакам?
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024