стрічка

«У столиці вважають жителів Любомльщини контрабандистами», – депутат облради

13 Травня 2020, 16:39
Засідання комісії 2659
Засідання комісії

Постійна комісія обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій на своєму черговому засіданні розглянула реагування МВС України на звернення депутатів Волинської обласної ради до Президента України щодо забезпечення безперешкодного доступу жителів прикордонних районів за лінію прикордонних інженерних споруджень.

Про це повідомляють на сайті Волинської облради.

Нагадаємо, у своєму зверненні депутати просили Президента врегулювати питання з недопущенням встановлення у прикордонних районах України загородження з використанням армованої колючої стрічки «єгоза» та  внести зміни до чинних нормативно-правових актів України для забезпечення безперешкодного доступу мешканців прикордонних районів  до  земельних наділів  (паїв), інших об’єктів приватної і комунальної власності, розташованих між лінією державного кордону і лінією прикордонних інженерних споруд.

Читайте також: У Києві дали відповідь, чи має бути загородження з «єгозою» на кордоні з Польщею

Підставою для цього були численні звернення жителів волинського прикордоння до депутатів обласної ради. Зокрема, тему неодноразово піднімав у своїх депутатських запитах депутат Юрій Гупало. Він разом з колегами з постійної комісії з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій зініціювали розгляд відповідного звернення до центральної влади на сесії.

У відповіді МВС України Волинській обласній раді зазначається, що українсько-польська ділянка державного кордону в межах Волинської області є одним з найбільш активних напрямків протиправної діяльності щодо спроб незаконного переміщення через державний кордон товарів та вантажів поза пунктами пропуску.

«З урахуванням вищевказаного зазначаємо, що заходи з інженерного облаштування державного кордону проводяться виключно для запобігання злочинам та адміністративним правопорушенням, протидію яким законодавством віднесено до компетенції Державної прикордонної служби України, та не направлені на обмеження прав і свобод громадян України, зокрема мешканців прикордонних населених пунктів Волинської області, або завдання шкоди міжнародному іміджу України», – йдеться у листі МВС.

«Особисто мені було дуже неприємно це читати. Складається враження, що на території Любомльщини живуть одні контрабандисти та порушники. В мене склалося враження, що в міністерстві до волинян ставляться упереджено», – прокоментував відповідь МВС голова постійної комісії Валерій Курстак.

Він також звернув увагу на те, МВС не вбачає проблем у застосуванні загородження «єгоза» на лінії прикордонних інженерних споруджень.

У своїй відповіді МВС стверджує, що «у період з 2015 року по теперішній час не зафіксували жодного факту травмування чи пошкодження існуючими інженерними спорудами людей чи тварин (у тому числі і загородженням «єгоза»). Подібної інформації щодо можливих травмувань від органів місцевої влади, самоврядування чи окремих осіб до Луцького прикордонного загону не надходило».

Читайте також: Мешканці Рівного та Гущі намагалися потрапити за лінію інженерних прикордонних споруд

Між тим, за інформацією Валерія Курстака, жителі Любомльщини неодноразово скаржилися депутатам на те, що тварини з сільських господарок таки травмувалися від зіткнення з прикордонною «єгозою».

Голова комісії пропонує більш предметно заслухати питання про ситуацію на прикордонні з участю усіх відповідальних сторін на окремому засіданні. В цьому плані його підтримала депутатка Алла Лісова.

Депутатка Надія Ковальчук пропонує таке засідання зробити виїзним та провести в Любомльському районі.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024