стрічка

У соцмережах поширюють фейк, що луцькі патрульні скрутили хлопцеві шию за порушення карантину

11 Квітня 2020, 15:16
У соцмережах поширюють фейк, що луцькі патрульні скрутили хлопцеві шию за порушення карантину 2069
У соцмережах поширюють фейк, що луцькі патрульні скрутили хлопцеві шию за порушення карантину

У мережі почали поширювати фейк про те, що у Луцьку поліцейські нібито скрутили шию чоловікові, який порушив правила карантину, в наслідок чого той помер. Раніше таку ж дезінформацію приписували тернопільським патрульним.

Інформація не відповідає дійсності. Офіційне спростування опублікували на сторінці Патрульної поліції України

Зазначають, що 23-річний чоловік у Тернополі й справді порушував норми карантину, розпиваючи спиртні напої на дитячому майданчику, а ще поводився агресивно. Відтак на нього оформили ряд адміністративних правопорушень, які скерували до суду. Громадянин живий і здоровий, ніякої загрози для його життя поліцейські не скоювали.

Фейк, який опублікували на одному з російськомовних сайтів, звучить так: чоловік сидів у себе під під'їздом і пив пиво. В той момент до нього підійшли патрульні, хотіли його затримати, нібито, за порушення карантину.  Чоловік спротиву не виявляв, оскільки мав інвалідність. Тоді правоохоронці скрутили його і зламали шию.  Для повноти картини фейкотворці додали ще ряд жахливих деталей: чоловік помер на очах у матері і зараз вона перебуває з серцевим нападом у лікарні.

Для того, аби розпізнавати фейкові новини чи навіть фейкові сайти і не допускати поширення дезінформації, варто звертати увагу на кілька простих речей, про які попереджає На часі:

  • Розширення повідомлятимуть вас, що ви збираєтеся перейти за посиланням із сумнівного джерела.
  • Ви також можете перевірити URL-адресу сайту. Більшість сайтів новин переспрямовуватимуть до.com або.net-домену, навіть якщо вони володіють іншими версіями URL-адреси.
  • Якщо ви читаєте сайт, який закінчується менш поширеними доменами, такими як.co, шукайте в інтернеті назву вузла новин, щоби спочатку знайти їхній справжній сайт.
  • Якщо ви не можете знайти подібну статтю на більш надійному домені, не довіряйте написаному.
  • Подивіться на нижній колонтитул сайту. Багато сайтів матимуть застереження про те, що є сатиричними або щось на кшталт цього.

 

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024