стрічка

У Рожищенській міській раді пояснили, чому не дезінфікують вулиці та під'їзди

08 Квітня 2020, 10:48
Дезінфекція вулиць у Любомлі 1042
Дезінфекція вулиць у Любомлі

У мережі Інтернет, зокрема, у рожищенських соцгрупах у фейсбуці, шириться неправильне трактування про «обов’язкову» дезінфекцію вулиць, яку нібито мала б проводити міська рада.

На сайті органу місцевого самоврядування пишуть, що місцева влада не вправі вирішувати такі питання та робити не визначені в законодавстві України дії з приводу дезінфекції в місті.  

На рівні держави (головного державного санітарного лікаря України) розпорядження про дезінфекцію житлових будинків, тим більше вулиць немає.

Відповідно до статті 33 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» дезінфекційні заходи є різних видів: профілактичні, поточні, заключні. Законом визначено, коли, за яких обставин і хто повинен їх проводити.

Так, профілактичні дезінфекційні заходи проводяться, в тому числі в житлі, органами державної санітарно-епідеміологічної служби та спеціалізованими суб’єктами підприємницької діяльності щонайменше двічі на рік. Такі профілактичні заходи час від часу проводять працівники КП «Дільниця благоустрою Рожищенської міської ради» задля профілактики різних захворювань (дитячі майданчики, автобусні зупинки тощо).

Поточні дезінфекційні заходи проводяться по декілька разів на день залежно від епідемічної ситуації у закладах охорони здоров’я, на об’єктах громадського харчування та на підприємствах харчової промисловості, у приміщеннях масового перебування людей працівниками відповідних установ. А от у жилих приміщеннях такі заходи передбачені лише під час перебування в них інфекційних хворих чи бактеріоносіїв, і здійснюються самими хворими на інфекційні хвороби, бактеріоносіями, членами їх сімей.

Заключні дезінфекційні заходи проводяться органами державної санітарно-епідеміологічної служби в осередку інфекційної хвороби після видалення з нього «джерела інфекції».

6 квітня, у Рожищі був підтверджений перший випадок гострої респіраторної інфекції, спричиненої коронавірусом COVID-19. Відповідно працівники санітарно-епідеміологічної служби провели дезінфекцію будинку, де проживає інфікована коронавірусом рожищанка, а працівниками ДПРЧ-3 міста Рожища – дезінфекцію на території будинку, прилеглих територіях і в місцях можливого нещодавнього контакту хворої (магазини і т. п.).

По-друге, дезінфекція має проводитися в спосіб та засобами, що враховують особливості збудників інфекційних хвороб, факторів передачі інфекції тощо.

Так, наприклад, в мережі Інтернет вистачає фото і відео як з України, так і з решти світу, на яких зображено працівників у захисних костюмах, що розпилюють дезінфектанти просто на вулиці (у т. ч. на прибудинковій території). Однак такий захід стосовно COVID-19, з урахуванням його біології, може виявитися більше видовищним (для заспокоєння громадськості), аніж дійсно корисним і ефективним.

У МОЗ зазначають, що вірус не циркулює у повітрі. Він не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому, заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитесь безпосередньо поруч із інфікованим (нагадуємо, це максимум – 1,5-2 м). Тому, найефективніше зараз дотримуватися правил карантину та лишатися вдома.

Ще 12 березня в авторитетному міжнародному виданні «Science» була розміщена стаття, в якій пояснюють, що заходи з розпилювання дезінфектантів на вулиці є непотрібними (марнотратними) щодо COVID-19, але натомість можуть заподіяти шкоду особам із хронічними захворюваннями дихальних шляхів та довкіллю.

В Україні порядок проведення профілактичних, поточних і заключних дезінфекційних заходів встановлює Міністерство охорони здоров’я України. У листі від 11.08.2014 р. №05.02-Д-1/1902-14/23264 МОЗ зазначило, що «проведення профілактичних, дезінфекційних заходів передбачено відповідними державними санітарними нормами і правилами, іншими нормативно-правовими актами МОЗ України по окремих нозологіях інфекційних хвороб з урахуванням особливостей збудників інфекційних хвороб, факторів передачі інфекції».

На сьогодні Міністерством затверджено Стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)». Ці Стандарти не містять вимог щодо дезінфекції місць загального користування багатоквартирних будинків чи вулиць. Однак слід звернути увагу на додаток 8 до Стандартів - «Рекомендації з догляду за пацієнтом з COVID-19 в домашніх умовах». Зауважте, що навіть у житлі підтвердженого (!) хворого на COVID-19 МОЗ рекомендує користуватися «звичайним побутовим мийно-дезінфікувальним засобом»:

«13. Необхідно щодня очищати і дезінфікувати поверхні в найближчому оточенні хворого (наприклад, приліжкові тумбочки), звичайним побутовим мийно-дезінфікувальним засобом.

14. Слід очищати і дезінфікувати поверхні ванної та туалету щонайменше один раз на день звичайним побутовим мийно-дезінфікувальним засобом».

Загалом, за рекомендаціями МОЗ, в житлі основну вагу мають провітрювання, індивідуальна гігієна та індивідуальні засоби захисту.

Із нормативно-правових документів Міністерства охорони здоров’я слід ще згадати Державні санітарні норми та правила утримання територій населених місць, затверджені наказом МОЗ України від 17.03.2011 №145. Вони згадують про дезінфекцію в житлових будинках лише в двох випадках: дезінфекція контейнерів для зберігання побутових відходів та дезінфекція каналів сміттєпроводу. При цьому в обох випадках використання хлорвмісних дезінфекційних засобів забороняється.

Є ще Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені Наказом Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005 №76. Вони передбачають дезінфекцію в чотирьох випадках: у разі появи комах, у разі появи гризунів, дезінфекцію каналів сміттєпроводів, а також щоденну дезінфекцію дворових вигрібних туалетів (в цьому останньому випадку вже 20% розчином хлорного вапна).

Підсумовуючи сказане, доходимо висновку, що жодних нормативних приписів проводити «інтенсивнішу» ніж зазвичай дезінфекцію місць загального користування багатоквартирного будинку, чи вулиць, законодавство не містить. Достатньо провітрювання (погода вже дозволяє) і «штатного» вологого прибирання із використанням звичайних побутових мийно-дезінфікувальних засобів у приміщеннях.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024